Google slijedi politiku UN-a, "priznao" Palestinu

Internetski pretraživač Google na naslovnici je svog palestinskog izdanja oznaku "palestinska područja" zamijenio "Palestinom", a Izrael je zbog takve odluke izrazio žaljenje, prenose mediji.

Odluka je politički prijeporna jer konačan status Zapadne obale, Gaze i Istočnog Jeruzalema otvoreno je pitanje u Ujedinjenim narodima, podsjeća BBC.

Google je "priznao" Palestinu nakon što je 29. studenoga 2012. Opća skupština UN-a priznala Palestini "promatrački status države nečlanice Ujedinjenih naroda", čemu su se oštro usprotivili Izrael i Sjedinjene Države. Opća skupštine donijela je takvu odluku nakon pokušaja palestinske vlasti 2011. da dobije status punopravne članice svjetske organizacije, u čemu nije uspjela zbog nejedinstva Vijeća sigurnosti UN-a.

Palestinska vlast u diplomatskoj se korespondenciji od kraja 2012. potpisuje kao "država Palestina".

Glasnogovornik Googlea Nathan Tyler priopćenjem je branio odluku tvrtke i rekao da će oznaka "palestinska područja" biti zamijenjena "Palestinom" u svim Googleovim proizvodima i da pretraživač slijedi politiku UN-a. Glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Yigal Palmor izrazio je žaljenje što se "privatno internetsko poduzeće na kontroverzan način upleće u međunarodnu politiku".