Meštrovićev "Zdenac života" izložen u Splitu

Gipsani odljev remek-djela Ivana Meštrovića "Zdenac života" od danas je izložen u splitskome Hrvatskom narodnom kazalištu u povodu 120. obljetnice te kazališne kuće i 130. obljetnice Meštrovićeva rođenja i ondje će ostati do 15. kolovoza, kada će se proslaviti 130. rođendan velikoga hrvatskog kipara i umjetnika.

Riječ je o odljevu, kako je istaknuto, "možda i najboljega Meštrovićeva djela" koji je od rujna prošle do siječnja ove godine bio izložen u pariškome muzeju u sklopu izložbe "Ivan Meštrović kod Augustea Rodina: Hrvatska ekspresija". Ova Meštrovićeva skulptura, nastala 1905. godine, kružnog je oblika s deset sjedećih i klečećih ljudskih figura u prirodnoj veličini.

Intendant splitskoga HNK-a Tonči Bilić rekao je nazočnima na svečanosti kako današnjim postavljanjem te Meštrovićeve skulpture u splitskome HNK počinje i obilježavanje ulaska Hrvatske u Europsku uniju budući da je i Meštrović "bio povezan s tom idejom i misli kao što se to čuje u podlozi 9. Beethovenove simfonije".

Sama ideja za ovo djelo u Meštroviću se rodila tijekom njegova boravka u Beču, u vrijeme kad je obilježavana 75. godišnjica Beethovenove smrti. Oni sliče jedan drugom po svojoj humanističkoj viziji čovjeka, istaknuo je Bilić.

"Zdenac života" pokazuje vulkansku snagu i moć koju je mladić s dalmatinskog krša i bijelog kamena tako lijepo pretočio u posvetu vodi, a zapravo želji za boljim životom koja je univerzalna i svevremenska", istaknuo je Ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića Andro Krstulović.

Povjesničar umjetnosti Joško Belamarić predlaže da se "Zdenac života" trajno postavi na trgu ispred splitskog HNK i to u povodu 110. godišnjice njegova nastanka, dakle 2015. godine, međutim, Krstulović se tome usprotivi.

Protiv sam odlijevanja ove Meštrovićeve skulpture i postavljanja u Splitu. Hrvatska umjetnost 21. stoljeća zahtijeva nove produkcije na tradicijama vrhunskoga kiparstva i umjetnosti kao što je i Meštrovićeva, ali moramo izraditi novo djelo za sljedećih sto godina", rekao je Krstulović i dodao kako je gipsani odljev "Zdenca života" muzejski primjerak toga Meštrovićeva djela koje već desetljećima stoji na Kazališnom trgu u Zagrebu.