Ministrica kulture razgledala zbirku maketa brodova u Kraljevici

Ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić u kraljevičkome je brodogradilištu razgledala zbirku maketa brodova izrađenih u tome brodogradilištu, koja je nedavno proglašena zaštićenim kulturnim dobrom.

Riječ je o zbirci od 30 maketa među kojima su mnoge izradili radnici brodogradilišta koje je danas u stečaju. Među maketama su prva izgrađena fregata "Aurora" za austro-ugarsku mornaricu i maketa ratnog broda Hrvatske ratne mornarice "Petar Krešimir IV".

Istaknuto je kako je potrebno zbirku smjestiti u stalni postav kako bi bila dostupna svim zainteresiranim građanima i turistima. Predloženo je da se smjesti u frankopanski kaštel u Kraljevici.

Predsjednica primorsko-goranske Županijske organizacije HNS-a te saborska zastupnica te stranke i kandidatkinja za gradonačelnicu Kraljevice Nada Turina-Đurić, koja je na prijedlog kraljevičke udruge "Stol" potaknula zaštitu zbirke, istaknula je da zbirka u kaštelu može biti odjel Pomorskoga i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja iz Rijeke. Ministrica Zlatar-Violić rekla je da će ministarstvo pomoći u programskom osmišljavanju postava te pri pronalasku mogućih sponzora ili drugih izvora novca.

Brodogradilište u Kraljevici osnovano je 1729. godine. Za potrebe austrijske ratne mornarice počela je gradnja arsenala i brodogradilišta, najprije samo za popravak, a zatim i za proizvodnju ratnih brodova. Prvi ratni brod izgrađen je 1835.