Otvorena izložba "Eksperimenti" Antuna Motike

Izložba pod nazivom "Eksperimenti" najvažnijega istarskog umjetnika Antuna Motike (Pula, 1902.-Zagreb, 1992.) svečano je otvorena u pulskome Muzeju suvremene umjetnosti Istre u sklopu obilježavanja Dana grada Pule.

Izložba se temelji na dvije donacije obitelji Motika, onoj pulskoj iz 2006. i zagrebačkoj iz 2008. godine, a pojačana je i radovima slične vokacije iz Kolekcije "Marinko Sudac".

Izložbu, čijem je otvaranju nazočila i pomoćnica ministrice kulture Vesna Bulatović, svečano je otvorio županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica.

Ustvrdivši kako je ova izložba koja je održana prošle godine u zagrebačkome Muzeju suvremene umjetnosti u povodu 110. godišnjice umjetnikova rođenja i 20. godišnjice njegove smrti naišla na velik interes publike i kritike, autorica ove izložbe te kustosica u zagrebačkome Muzeju suvremene umjetnosti Ivana Janković istaknula je kako se ovom izložbom pulskoj publici predstavlja do sada nepoznati Motikin opus, odnosno radovi koji su nastali između 1941. i 1974. godine i čine njegovu eksperimentalnu fazu.

Ovom izložbom činimo hommage avangardnoj i radikalnoj fazi Motikina stvaralaštva. Tu su radovi koji imaju obilježja dadaizma i realizma, a te je radove stvarao u skrovitosti svoga atelijera, daleko od pogleda javnosti", istaknula je autorica izložbe na otvaranju.

Izložba će biti otvorena do 2. lipnja.