"Hrvatska može biti uzor cijeloj Europi"

Hrvatska je država koja može biti primjer cijeloj Europi kako se odnosi prema manjinskom narodu, izjavio je za sarajevski Dnevni avaz glavni imam medžlisa Islamske zajednice Rijeka Hajrudin Mujkanović komentirajući otvaranje islamskog centra i džamije u tom gradu upriličeno proteklog vikenda.

Mujkanović je kazao kako je nazočnost velikog broja vjernika i posjetitelja bila očekivana, no sudjelovanje najistaknutijih dužnosnika države, Primorsko-goranske županije i gradskih vlasti Rijeke cijelom je događaju dalo posebno značenje.

Radi se o međusobnom poštovanju i uvažavanju. Hrvatska je sigurno primjer Europi kako se odnosi prema manjinskom narodu. Svečanost i govori prođu, gosti odu, no ostaje dojam pripadanja koji se ničim ne može nadomjestiti. E, to se dogodilo nama, u Rijeci, kazao je Mujkanović.

Istaknuo je da je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel osobno dočekao sve uzvanike na svečanosti ostvaranja što je, kako je kazao, zadivilo sve muslimane, ali i sve druge građane.

Za Mujkanovića je posebice važan dolazak predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića i njegova prethodnika Stjepana Mesića te drugih najviših hrvatskih dužnosnika.

Da je ozračje bilo toplo i srdačno, govori i podatak da je predsjednik Josipović ostao s nama skoro do poslije podne. To vrijeme proveo je u društvu našeg reisa Huseina Kavazovića, muftije Aziza Hasanovića i ostalih, razgovarao s mnogim gostima, ali i običnim ljudima, rekao je Mujkanović.