Obilježen izlazak 500. broja "Vijenca"

Izlazak 500. broja Vijenca, časopisa Matice hrvatske za za književnost, umjetnost, kulturu i znanost obilježen je u Matici hrvatskoj u Zagrebu.

O časopisu su govorili predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić, književnik Ivan Rogić Nehajev, politolog Igor Kanižaj i glavni urednik lista Luka Šeput.

Zidić je ocijenio kako je Vijenac živ i aktualan časopis, koji će se znati izboriti za prava ljudi koji djeluju u kulturi. Smatra kako je Vijenac postao upravo ono što su pokretači intimno priželjkivali. Postao je ozbiljan list za kulturu, u kojem se reflektira naša društvena zbilja, rekao je dodavši kako je u Vijencu širina zahvata njegovih tema i potvrda njegove demokratičnosti.

Rogić je podsjetio kako je Vijenac u svojoj povijesti izlazio u sedam različitih izdanja. Nastao je u opreci između kontinuiteta stabilne sociokulturne volje i institucionalnoga diskontinuiteta, istaknuo je dodavši kako Vijenac čuva uvid u cjelinu problema.

Kanižaj je ocijenio kako je Vijenac uvijek pratio društvene događaje i o njima otvoreno progovarao.

Glavni urednik Luka Šeput smatra kako časopis koji uređuje prati i nastoji kritički vrjednovati hrvatsku sadašnjost, prenosi Hina.

Časopis Vijenac je dvotjednik Matice hrvatske za književnost, umjetnost, kulturu i znanost. Pokrenula ga je 1869. Matica ilirska, s podnaslovom zabavi i pouci. Bio je središnji književni list hrvatske književnosti i kulture 19. stoljeća, a prvi mu je urednik bio Đuro Deželić.

Današnji Vijenac obnovljen je i ponovno pokrenut 1993., a na čelu mu je bio glavni urednik Slobodan Prosperov Novak. Vijenac su, uz Prosperova Novaka, uređivali i Boris Maruna, aktualna ministrica kulture Andrea Zlatar - Violić, Mladen Kuzmanović, Ivica Matičević, Mate Maras i Andrija Tunjić.