Obnovljene skulpture baziliska trsatskih zmajeva

Dvije restaurirane skulpture baziliska trsatskih zmajeva postavljene su na svoja prvobitna mjesta ispred mauzoleja Lavala Nugenta Mir junaka na Trsatskoj gradini i danas su predstavljene javnosti.

Skulpture su obnovljene u Ljevaonici umjetnina Ujević d.o.o. iz Zagreba, a riječka Gradska uprava za to je izdvojila više od 400.000 kuna. Autorica povijesnog elaborata je Petra Abramović, a na projektu su surađivali djelatnici Konzervatorskog odjela u Rijeci Željko Bistrović, Nenad Labus i Dolores Oštrić.

Jedna od dviju skulptura baziliska bila je uništena, a u Muzeju grada Rijeke godinama se čuvalo oko 70 posto njezinih dijelova. Druga skulptura privremeno je uklonjena s Trsatske gradine pa je, zajedno s fragmentima razbijene skulpture, potkraj prošle godine otpremljena u ljevaonicu umjetnina.

Autor brončanih skulptura je austrijski kipar Antun Dominik Fernkorn (1813.-1878.), a nastale su u drugoj polovini 19. stoljeća.

Fernkorn, koji je i autor spomenika banu Jelačiću na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, izradio je oko 1862. te dvije skulpture baziliska za mauzolej feldmaršala Lavala Nugenta u paru i gotovo jednake.

Bazilisci su visoki po 1,4 metra, jedan drži feldmaršalski štap i povelju, a drugi štit.

Izvorno su obje skulpture izrađene u Fernkornovoj carsko-kraljevskoj ljevaonici u Beču, a slične su skulpturama baziliska s polovine 19. stoljeća koje je Fernkorn izradio za Nugentov dvorac u Bosiljevu.

Ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović rekao je da da su bazilisci dio heraldičkoga znakovlja obitelji Nugent, a postavljeni su na Trsatskoj gradini nakon smrti Lavala Nugenta kao uspomena sina na oca.

Dodao je da je trsatski kaštel bio jedno od dva mjesta obitelji Nugent, tj. da je sjedište obitelji bilo dvorac Bosiljevo, a na Trsatu je bilo njihovo posljednje počivalište.

Dubrović je rekao kako postoji i legenda da je baziliska, kao mitološko biće s pijetlovom glavom, tijelom zmaja i repom zmije, nadvladao Aleksandar Makedonski pošto se ubojiti pogled baziliska odbio o njegov štit.

Rad na baziliscima bio je vrlo zahtjevan, rekao je Nikica Ujević iz Ljevaonice umjetnina Ujević d.o.o. Bilo je dosta njihovih nejasnih fotografija pa je posao zato bio i istraživački, rekao je i dodao da se sačuvalo sve što se od originala moglo sačuvati te da je zadovoljan obavljenim poslom.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da su bazilisci obnovljeni u sklopu obnove Trsatske gradine, u što je od 2005., bez troškova obnove baziliska, uloženo oko tri milijuna kuna te da slijedi uređenje cijele gradine unutar zidina i izvan njih. Također je najavio izložbu o baziliscima, njihovu nastanku i značenju, o mauzoleju i uspomeni na Lavala Nugenta.

Trsatski frankopanski kaštel na Trsatu kupio je i obnovio maršal Laval Nugent (1777.- 1862.), kojeg se često naziva "posljednjim Frankopanom, gospodarem Trsata". Bio je grof, feldmaršal, vitez reda Zlatnog runa, zapovjednik Reda Marije Terezije i rimski princ. Rodio se u Ballynacoru u Irskoj, a umro je u Bosiljevu.