Država jamči za Varteks

Još se ne zna sudbina oko dvije tisuće radnika varaždinskoga tekstilnog diva Varteksa. Tvrtki, naime, treba kredit poslovne banke od pet milijuna eura kako bi prevladala probleme likvidnosti, odnosno pokrenula proizvodnju i ispunila već ugovorene obveze.

Varteks je lani imao 110 milijuna kuna gubitka, a gotovo polovinu čine kamate koje iznose oko 50 milijuna kuna. Manji prihodi Varteksa, koji još raspolaže imovinom vrijednom 750 milijuna kuna, najvećim su dijelom posljedica pada prihoda od prodaje. A pad profita prouzročen je i gubitkom distribucije Levisa.

Varteksu hitno treba kredit, pa država o tome pregovara sa Zagrebačkom bankom -  kako bi Vlada izdala jamstvo za pet milijuna eura, uz adekvatan kolateral koji Varteks ima, potvrdio je ministar gosodarstva Ivan Vrdoljak. Dodao je kako bi banka osigurala obrtna sredstva i troškove restrukturiranja Varteksa. Odluka bi trebala biti donesena brzo.

Na upit može li se i kako pomoći radnicima Diokija da se nekako prebrodi kriza u kojoj se nalazi ta tvrtka, ministar je odgovorio da je Dioki u predstečajnoj nagodbi o čijem će ishodu ovisiti sudbina te tvrtke. Pitali su ga i da komentira najave ministra financija Slavka Linića da će zakon o 'smanjenju minusa na tekućem računu' odnosno zakon o potrošačkom kreditiranju uputiti na Vladu i hoće li to HNS podržati, na što je Vrdoljak kazao će koalicijski partneri o tome ozbiljno razgovarati. 

Danas, kako je dodao, nije službeno dobio taj nacrt nego ima dokument iz veljače i opće je poznat njihov stav, ali za svaku drugu informaciju bit će potrebna koalicijska koordinacija i razgovor o tome.