U 87. godini umro glumac Mato Ergović

Mato Ergović, dramski umjetnik iznimno bogate glumačke biografije, umro je jučer, 7. svibnja, u 87. godini. Izvijestilo je to zagrebačko kazalište Gavella, u kojemu je taj istaknuti kazališni, filmski i televizijski glumac kao član ansambla proveo veći dio svoje karijere.

Ergović se rodio u Novi Mikanovcima 1927., a nakon završene gimnazije i pedagoškog tečaja nekoliko je godina radio kao učitelj diljem Hrvatske. Potom je upisao zagrebačku Akademiju za kazališnu umjetnost, kod Branka Gavelle, na kojoj 1954. završava studij glume te se zapošljava u Zagrebačkom dramskom kazalištu, današnjoj Gavelli. Tamo ostaje do 1985. kada prelazi u dubrovačko Kazalište Marina Držića, gdje radi do umirovljenja 1992. godine.

U Gavelli je glumio od prvih predstava tog kazališta, legendarnih Gavellinih režija Krleže, "U logoru" i "Golgota", nakon kojih su uslijedile predstave "O miševima i ljudima", "Krvava svadba", "Vještice iz Salema", "Don Juan" i mnoge druge. Tijekom više od četiri desetljeća odigrao je gotovo 70 uloga, među kojima je posljednja Don Florija u Marinkovićevoj "Gloriji" 1995.

Među ostalim, bio je Tripče u Držićevu "Dundu Maroju", Harry Hope u "I ledar dođe" E. O'Neilla, Biskup u "Gloriji" iz 1970., Debeli purger u Radojevićevom "Kraljevu" M. Krleže, Clotaldo u "Život je san" De la Barce, Cicerone u Krležinom "Areteju", Vitez Toby Rigan u "Na tri kralja" te Kaliban u "Oluji", a igrao je i u Šovagovićevoj drami "Sokol ga nije volio" koja je odigrana 224 puta.

Kao upečatljiv karakterni i komični epizodni glumac ostavio je traga u mnogim gledanim televizijskim serijama, među ostalim, bio je Domenico u "Našem malom mistu", Pučanstvo u "Velom mistu", Kanonik u seriji "U registraturi", velečasni iz "Mačka pod šljemom".

Zapamćen je i po ulogama u brojnim filmovima kojih je snimio šezdesetak, a među kojima su i "Svoga tela gospodar", "Družba Pere Kvržice", "U gori raste zelen bor", "Predstava Hamleta u Mrduši Donjoj", "Povratak", "Sokol ga nije volio", "Maršal", "Tu", "Duga mračna noć".

Nastupao je na Dubrovačkim ljetnim igrama, a od mnogim nagrada koje je osvojio za svoj glumački rad ističe se Nagrada Grada Zagreba 1970.

Posljednji ispraćaj Mate Ergovića bit će 10. svibnja u 12.30 na zagrebačkom Miroševcu.