Raskol u Stožeru za obranu Vukovara

Članovi 22 braniteljske udruge, potaknuti otporom protiv uvođenja ćirilice u Vukovar, osnovali su Stožer za obranu Vukovara. Pri tome su tvrdili kako iza njih ne stoji nijedna politčka stranka. Neočekivano, dio stožera odlučio je podržati koaliciju HDZ-HSP-AS-HSLS-BUZ-DC u Vukovaru, a dio je želio nastaviti samostalno. Sloge više nema.

Mi smatramo da će nam na ovaj način, ako hrvatska opcija ili hrvatski blok, kako se sada zovu, pobijedi na lokalnim izborima u Vukovaru, da će nama biti lakše izboriti naš cilj, znači spriječiti uvođenje dvojezičnosti u grad Vukovar, objašnjava Tomislav Josić, predsjednik Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara.

To je, kažu, temeljni i jedini uvjet potpore koaliciji u Vukovaru, okupljenoj oko HDZ-a. Ako pobijedi, naravno. Odluka je donesena većinom glasova - 18 prema 6. Dio članova ne slaže se s novom politikom Stožera. Kad su već postali ozbiljna politička snaga, moglo se i drukčije.

Kada smo već, prije mjesec dana razgovarali o tome, govorili smo da stožer ako ide u politiku treba ići s nezavisnom listom, kaže Zdravko Komšić. Što bi izazvalo sasvim drukčije reakcije.


Ogorčen je i Damir Maduna: Kada su nas prije mjesec dana povezivali upravo s tim strankama kojima sada Stožer daje potporu, to smo demantirali. Koliko su sad ti demantiji nakon ovoga uvjerljivi, neka svi prosude.

Svi su za sebe prosudili i odlučili. Raskol u Stožeru za obranu Vukovara je očit.

Definitivno to je kraj stožera, kakav smo do sada poznavali. Stožer može postojati i dalje, ali mislim da više nikada ne može biti ono što je bio, objašnjava Komšić.

Koja god opcija pobijedila u Vukovaru, nasuprot sebi više neće imati složnu braniteljsku udrugu, nego ili oslabljeni dio u svojim redovima ili ostatke stožera.