"Depeche Mode Fan Exhibition" u Klovićevim dvorima

U zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori otvara se putujuća izložba "Depeche Mode Fan Exhibition", koja će tijekom dva tjedna uoči koncerta engleske skupine Depeche Mode u Zagrebu predstaviti više od stotinu rijetko viđenih predmeta i memorabilija popularnog elektroničkog glazbenog sastava.

Riječ je o najvećoj privatnoj zbirci posvećenoj slavnoj skupini osmišljenoj kao popratni sadržaj svjetske turneje benda, a održat će se u samo tri odabrana grada - Berlinu, Budimpešti i Zagrebu. Kustos izložbe je Martin Hossbach, a eksponati su mahom vlasništvo Dennisa Burmeistera, kolekcionara memorabilija Depeche Modea. Njegova je zbirka najveća privatna zbirka o toj grupi na svijetu, s više od deset tisuća predmeta posvećenih legendarnome sastavu.

Izložba, među ostalim, donosi njihov prvi demo snimak, osobne predmete članova i njihove instrumente, plakate za koncerte i fotografije, autograme, rijetke ploče, nagrade, CD-ove i videospotove. Izložene su i master ploče koje je izdala istočnonjemačka diskografska kuća Amiga te jedinstveni EMU-2 sampler, kao i službeni dokumenti policijske obavještajne službe o nadzoru nad klubovima obožavatelja grupe u nekadašnjem DDR-u.

Izložba ima i svoju internetsku inačicu - obožavatelji su bili pozvani da do 23. travnja šalju fanzine, memorabilije i vlastita djela putem web portala fan4fan.com, nakon čega je međunarodni žiri odabrao pet najboljih materijala hrvatskih fanova, koji će, uz zbirku Burmeister, biti izloženi u Klovićevim dvorima. Pobjednici će biti nagrađeni i upoznavanjem s Depecheovcima na koncertu u Zagrebu.

Ulaz na izložbu je besplatan, a može se razgledati do 23. svibnja, kada će u sklopu svoje ljetne turneje, na kojoj u 25 država i na 34 koncerta predstavljaju novi album "Delta Machine", Depeche Mode nastupiti u Zagrebu.