Animafest slavi stoti rođendan norveške animacije

U povodu stotog rođendana norveške animacije, koja je posljednjih petnaest godina u velikom usponu, Animafest je za svoje ovogodišnje izdanje pripremio jedan od dosad najopsežnijih pregleda norveškog animiranog filma u Hrvatskoj.

U programu "Slike sa sjevera - Norveška 1913-2013" prikazat će se najveća dostignuća norveške animirane kinematografije, 23 filma u tri programske cjeline, dvije s kratkometražnim filmovima i jednoj s dugometražnim, izvijestio je Animafest.

"Klasici i suvremenici" prikazat ćr najbolje od norveške kratkometražne produkcije od 1913. do danas, dok će u dugometražnom programu biti prikazana tri filma koji su, svaki na svoj način, postali važna mjesta za povijest norveške animacije.

Na programu su još dugometražni film "Kurt postaje zao" (2008.), rad studija Qvisten, koji je počeo kao tradicionalni animacijski studio, a danas se uglavnom bavi računalnom animacijom te "Velika nagrada Pinchcliffea" iz 1975. Taj film Iva Caprina, čiji su radovi dugo bili jedini znak postojanja norveške animacije na svjetskoj sceni, napravljen je stop-animacijom prema knjigama Kjella Aukrusta, a za njega je u norveškim kinima prodano 5,5 milijuna ulaznica, što je više od samog broja Norvežana.

Prije 100 godina strip-crtač Sverre Halvorsen napravio je prve filmske karikature, a na Animafestu će se prikazati kratki film "Roald Amundsen na Južnom polu", najstariji norveški animirani film.

Osim filmova, Norvešku će u Zagrebu predstaviti i jedan od tri člana ovogodišnjeg žirija, Gunnar Strom, koji predaje animaciju i dokumentarni film na Sveučilištu Volda. U žiriju ovogodišnjeg festivala, koji će se održati od 4. do 9. lipnja, su i Kanađanin Chris Robinson, umjetnički direktor Međunarodnog festivala animiranog filma u Ottawi te Darko Bakliža, nagrađivani autor animiranih i eksperimentalnih filmova iz Hrvatske.

Za glavnu festivalsku nagradu natjecat će se devet dugometražnih animiranih filmova.