Ištvančićev film u selekciji Fingal Film Festivala

Dugometražni dokumentarni film Od zrna do slike scenariste i redatelja Branka Ištvančića koji je nastao u koprodukciji između Hrvatske i Srbije uvršten je u službenu selekciju Fingal Film Festivala.


Natjecat će se za nagrade u konkurenciji programa dokumentarnog filma u okviru Fingal Film Festivala koji će se održati od 8. do 10. svibnja ove godine u Dublinu u Irskoj. 

Dokumentarni film Od zrna do slike istražuje kulturu i umjetnički izričaj hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini. Fokus filma je na slamarkama, bačkim narodnim umjetnicama koje su svoj idealni medij pronašle u slami iz koje su stvarale slike, skulpture i različite predmete.

Film oslikava povezanost njihove svakodnevice i umjetničkog izričaja, njihov specifični socijalni i nacionalni položaj, a protagonosti filma su istaknute slamarke Ana Milodanović i Jozefa Skenderović, povjesničar umjetnosti Bela Duranci, svećenik Andrija Kopilović te publicist Naco Zelić.

Kroz niz razgovora i autentičnih snimki, film ukazuje na osamljenost pripadnika hrvatske zajednice u Vojvodini i potiče potrebu obnavljanja ove vještine i kulturne baštine koja postupno nestaje.

Jedan od protagonista Ištvančićeva filma je i Ivo Škrabalo, hrvatski filmski kritičar, povjesničar i redatelj, koji je 1971. godine na istu temu snimio istaknuti dokumentarac "Slamarke divojke", po nekima i jedan od najboljih i antologijskih hrvatskih dokumentarnih filmova.

Autor filma Branko Ištvančić, redatelj igranih i nagrađivanih dokumentarnih filmova koji je inače i sam rodom iz Subotice i Tavankuta gdje se odvija značajan dio filma, veliku je pozornost usmjerio na poetsku atmosferu i vizualno.

Poseban naglasak stavljen je na kompoziciju kadra, njegovu puninu sadržajem i značenjem, kolorističku autentičnost i likovnost, baš kao i na same "divojačke" slike. Poruka je jasna: život i umjetnost ovdje nisu odijeljeni već čine jedan život.

Film je premijerno prikazan u regionalnoj konkurenciji na festivalu Zagrebdox, potom je bio predstavnik HRT-a na prestižnom festivalu Prix Italy i više drugih filmskih festivala diljem svijeta tijekom 2012. godine, a u Hrvatskoj je dobitnik nagrade publike na festivalu Fibula u Sisku.