Josipović posjetio Artexchange

Jedini hrvatski sajam umjetnina Artexchange, koji je svečano otvoren u Rovinju, posjetio je i predsjednik Republike Ivo Josipović.

Na ovogodišnjem Artexchangeu izlaže četrnaest galerija iz Hrvatske i Slovenije, rekla je u ime organizatora ravnateljica Pučkog učilišta Dubravka Svetličić, napomenuvši kako se sajam postupno i očekivano afirmirao u kulturni događaj regije.

Ovdje u Istri događa se nešto jedinstveno u Hrvatskoj, a to je ovaj sajam galerista, koji su se potrudili svojom brigom afirmirati mlađe autore, ali istodobno očuvati jedan dio baštine, rekao je predsjednik Josipović, koji je sajam razgledao u pratnji istarskog župana Ivana Jakovčića, rovinjskog gradonačelnika Giovannija Sponze i Dubravke Svetličić.

Ove godine Artexchange se održava šesti put. Organizatori i Udruga privatnih galerista, koja je osnovana na prošlogodišnjem sajmu, nadaju se da će s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju doći ipak bolji dani za tržište umjetnina, zbog toga što će sudjelovanje na rovinjskom sajmu biti olakšano inozemnim galerijama, kao i hrvatskim galeristima na sajmovima u inozemstvu, gdje, kako navode, tržište postoji i funkcionira.

U kolovozu Artexchange gostuje na ovogodišnjem varaždinskom Špancirfestu.