20. festival glumca svečano otvoren u Iloku

Jubilarni, 20. festival glumca svečano je otvoren večeras u Iloku. U devet festivalskih dana posvećenih glumcu i njegovu stvaralaštvu bit će izvedeno 16 predstava koje je izbornica Perica Martinović odabrala iz prošlogodišnje hrvatske kazališne produkcije.

Otvarajući u iločkim Starim podrumima tu vukovarsko-srijemske kazališnu manifestaciju, podnaslovljenu kao festival monodrame i komorne scene, župan Božo Galić pozvao je žitelje županije da idućih dana uživaju u kazališnim predstavama. Istaknuo je da će festival ostati kazališna tradicija županije. Pozdravne riječi uputio je i predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) Goran Grgić.

Svečanost otvorenja 20. festivala glumca upotpunjena je monodramom "Moj slučaj" Vlade Gotovca, u produkciji Glumačke družine "Histrion" iz Zagreba, koju je dramatizirao, režirao i izveo Boris Svrtan.

Vukovarsko-srijemska županija na svečanosti je dodijelila priznanja dosadašnjim predsjednicima HDDU-a Zvonimiru Torjancu, Heleni Buljan, Zlatku Vitezu i Goranu Grgiću za sve što su učinili za festival. HDDU je priznanja dodijelio Vukovarsko-srijemskoj županiji i dosadašnjim gradovima domaćinima festivala - Vinkovcima, Vukovaru, Iloku, Županji i Otoku. HDDU je priznanja dodijelio i idejnim začetnicima festivala Zdenki Buljan iz Vukovara i Himzi Nuhanoviću iz Vinkovaca, a Tomislav Palinić iz Županje, zbog doprinosa razvoju kazališnoga života, proglašen je počasnim članom HDDU-a.

Program ovogodišnjeg Festivala glumca počeo je jučer predstavom "Regoč" zagrebačkoga Gradskog kazališta "Trešnja" u Hrvatskom domu u Vukovaru te predstavom "Nemirne noge" zagrebačkog Teatra "Exit" u Gradskom kazalištu u Vinkovcima, gdje je otvorena i izložba kazališnih plakata.

Festival traje do 18. svibnja, a predstave se izvode u Iloku, Vinkovcima, Županji i Vukovaru. Ukupno 16 predstava odabrala je izbornica Perica Martinović, i to među 62 predstave koje su konkurirale za festival. Odabrane predstave dolaze iz 12 zagrebačkih te po dva osječka i splitska kazališta. Od predstava u službenoj konkurenciji za nagrade njih četiri namijenjene su djeci i mladima, a ostale odraslima.

Sve predstave pratit će ocjenjivački sud koji čine glumci Anja Šovagović Despot, Kostadinka Velkovska i Dušan Gojić. Odlučit će o nagradama za najboljega glumca i glumicu, najboljega mladoga glumca, najbolje lutkarsko ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade te o najboljoj predstavi u cjelini.

Grad domaćin ovogodišnjega jubilarnog Festivala glumca je Ilok. Glumac domaćin je Helena Buljan.

Festival glumca organiziraju Hrvatsko društvo dramskih umjetnika i Koncertno-kazališna agencija "Asser Savus" iz Vinkovaca, a stalni pokrovitelj je Vukovarsko-srijemska županija.