Piloti i stjuardese štrajkat će do ispunjenja zahtjeva

Ni nakon sastanka triju sindikata Croatia Airlinesa s članovima Uprave i ministrom rada - dogovora nema. Na konferenciji za novinare ispred zgrade Uprave sindikati su ponovili da ustraju na zadržavanju ključnih stečenih prava prema kolektivnom ugovoru iz 2012. Žele da se ta prava prenesu u novi kolektivni ugovor. Sindikalisti napominju da ih Uprava stavlja u neravnopravan položaj u odnosu na administrativne djelatnike. Štrajk, pri čemu bi trebalo raditi 37 posto kapaciteta domaćeg avioprijevoznika, počinje sutra ujutro u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva radnika.

Predstavnica Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova Ivana Lojo zatražila je da se, osim zadržavanja dosadašnjih prava stjuardesa i stjuarda, dodatno utvrdi da na mjestu člana kabinske posade ne mogu raditi osobe koje nisu zaposlene u Croatia Airlinesu. Stjuardese se žale da su im novim kolektivnim ugovorom primanja srezana za čak 40 posto. Nedavnu aferu oko masovnog bolovanja kabinskog osoblja i prijetnji otkazom za 42 zaposlenih, tumače pak kao demonstraciju sile Uprave, kako bi ih se prisililo da prihvate novi kolektivni ugovor.

Zbog štrajka izmijenjen red letenja

Predsjednik Samostalnog hrvatskog sindikata zaposlenih u zrakoplovstvu Tomislav Rajković zatražio je da Uprava razmotri odluku o otkazima za 27 posto zaposlenih u operativi i administraciji, što je oko 130 od ukupno 480 članova zemljaskog osoblja. Tvrdi da je više od 15 posto otkaza štetno za CA jer će se na mjesto otpuštenih radnika morati zapošljavati ljudi izvan kompanije. Traži isplatu punih otpremnina, koje mogu dosegnuti do 120 tisuća kuna, a najavljuje i spremnost na odustajanje od štrajka ako u pregovorima dođe do pomaka.