Četrnaestogodišnjakinja objavila treći roman

Iako joj je tek 14 godina, polako kroči među najčitanije pisce dječje literature u Hrvatskoj. Vinkovčanka Ana Benačić nedavno je objavila svoj treći roman, a mi smo je posjetili u njezinom rodnom gradu.

Sramežljiva i kreativna, tako za sebe kaže ta 14-godišnjakinja, sada već književna zvijezda u svojem gradu. Uskoro joj se smiješi i ulazak u Društvo hrvatskih književnika za djecu i mlade. Čak tri romana u samo dvije godine više su nego dovoljan razlog za to.

Urednik biblioteke za djecu i mladež "Grafiti", poznati vinkovački pisac Vladimir Bakarić, koji iza sebe ima čak 12 knjiga, već na prvo čitanje prepoznao je Anin izniman talent za pisanje. Kritičari tvrde da se u Ani krije ozbiljan i svestran pisac. Teme koje ju zaokupljaju, poput ove u posljednjem romanu, pokazuju njezinu iznimnu zrelost po kojoj se razlikuje od vršnjaka.

Ulicama svojega grada Ana ne prolazi nezapaženo. Knjige su joj u izlozima knjižnica, u njezinoj školi malo tko ih nije pročitao, pozivaju je na intervjue, ali ona i dalje misli da se to događa nekom drugom. Sada slijede pripreme za upis u srednju školu. Kaže, pisanje je malo na čekanju.