Tjedan glazbe za mlade posvećen djelima Verdija i Wagnera

Deveti Tjedan glazbe za mlade, zajednički projekt Hrvatske glazbene mladeži i Zagrebačke filharmonije, ove je godine posvećen djelima Verdija i Wagnera, najavljeno je na konferenciji za novinare u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Na koncertima će se izvoditi najpoznatiji operni ulomci iz djela dvojice velikana glazbene umjetnosti čije se 200. godišnjice rođenja slave diljem svijeta. Prvi je na rasporedu u Lisinskom u četvrtak, 16. svibnja, a ostala dva održat će u petak, 17. svibnja. 

U glazbeno-scenskom spektaklu sudjelovat će orkestar Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Ivana Josipa Skendera, operni zbor i solisti, sopranistica Gorana Biondić, tenor Stjepan Franetović, zatim prvaci baleta HNK u Zagrebu, polaznice škole za klasični balet u koreografiji Svebora Sečaka uz naraciju dramskih umjetnika Jadrana Grubišića i Antonija Franića. Režiju potpisuje redateljica Iva Srnec.

Projekt Tjedan glazbe za mlade utemeljen je 2005. na inicijativu maestra Vjekoslava Šuteja, tadašnjeg umjetničkog ravnatelja Zagrebačke filharmonije. Od tada do 2013. koncertima je nazočilo više od 80 tisuća mladih, učenika osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske.

Uz glazbeni projekt organizirana je i izložba likovnih radova "Radost slikanja uz glazbu". Na natječaj je pristiglo 615 radova, od kojih je stotinjak izloženo u Lisinskom, a šest najuspješnijih je nagrađeno.