Završen je Festival sv. MarkaU nedjelju, 12. svibnja, izvanrednim nastupom Beogradskog muškog zbora u crkvi sv. Marka završio je 15. festival sv. Marka.


Na Festivalu, koji tradicionalno počinje na Dan sv. Marka 25. travnja, održano je devet koncerata, koji su ove godine privukli veliku pozornost publike podjednako izabranim programom kao i umjetničkom razinom izvedbi.
U sjećanje na Nevena Valenta izveden je Mozartov Requiem

Seriju je započeo vrhunski Gudački kvintet Berlinske filharmonije, čiji su članovi tradicionalni gosti Festivala koji nastupaju u različitim kombinacijama. Njihov je član ugledni violist i profesor Wilfried Strehle, nagrađen ove godine utemeljenom nagradom Neven za izvanredni umjetnički doprinos Festivalu.

Slijedio je veliki događaj Festivala: izvedba Requiema Wolfganga Amadeusa Mozarta u sjećanje na Nevena Valenta, utemeljitelja i dugogodišnjeg ravnatelja Festivala koji je preminuo prije malo više od godinu dana i u počast kojega je nagrada dobila ime.

Uza Zagrebačku filharmoniju i Oratorijski zbor crkve sv. Marka Cantores Sancti Marci pod ravnanjem Vladimira Kranjčevića nastupio je izvrsni kvartet vokalnih solista: Martina Zadro, Marjana Lipovšek, Domagoj Dorotić i Alfred Burgstaller. Crkveni je prostor bio premalen za sve koji su željeli prisustvovati tom izvanrednom doživljaju.

Dva dana poslije recital je održao orguljaš Pavao Mašić, izvrsni glazbenik mlade generacije koji je izabrao zanimljiv program s naglaskom na neka u nas nepoznata ili manje poznata djela 20. stoljeća, među njima i skladbe hrvatskih autora Borisa Papandopula i Ante Knešaureka.

Prvi je put Festival uvrstio u program oba naša najveća i najvažnija izvodilačka sastava. Nakon Zagrebačke filharmonije bili su to Simfonijski orkestar i Zbor Hrvatske radiotelevizije s dirigentom Vladimirom Kranjčevićem. Izvodili su neobičan i vrlo vrijedan program - djela hrvatskih skladatelja franjevaca Fortunata Pintarića, Kamila Kolba, Miroslava Grđana i Sebastijana Golenića.
Recitali u Zlatnoj dvorani

Recitalski i komorni programi održani su ove godine u prelijepoj Zlatnoj dvorani Hrvatskoga instituta za povijest. Vokalni je recital održala mezzosopranistica Martina Gojčeta-Silić uz suradnju pijanistice Lede Parać i Gudačkog kvarteta Porin, koji su bili izvanredni partneri umjetnici.Slijedila su dva međusobno različita klavirska recitala. Na prvom je pijanist Vladimir Krpan magistralno izveo sonate Ludwiga van Beethovena, priključujući tako 2008. započetoj seriji festivalskih izvedaba sonata ovog skladatelja nova tri ostvarenja; krajnji je cilj ove serije Krpanova izvedba cjelokupnog Beethovenova sonatnog klavirskog opusa.


Dobrotvorni koncert Matije Dedića

Dan poslije Matija Dedić improvizirao je na teme Johanna Sebastiana Bacha, predstavivši još jednom izvanredne sposobnosti improvizacije. Njegov je koncert bio dobrotvoran. Predstavnik Lions Kluba Kaptol Zagreb tom je prigodom darovao dva instrumenta djeci slabijih imovnih mogućnosti.Seriju komornih večeri zaključio je violončelist Goetz Teutsch, jedan u nizu dugogodišnjih stožernih članova Berlinske filharmonije, koji je s pijanisticom Cordeliom Höfer priredio također večer glazbe Ludwiga van Beethovena.Ovogodišnji festivalski program zaključen je koncertom spomenutog Beogradskog muškog zbora koji je pod vodstvom Vladimira Rumenića izveo zanimljiv program pod naslovom Pravoslavna duhovna glazba kroz stoljeća, predstavivši se kao ansambl izvanserijskih glasovnih i interpretativnih mogućnosti.Festival sv. Marka realiziran je uz financijsku potporu Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i znanost, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Turističke zajednice grada Zagreba i pojedinačnih sponzora.