Nema dogovora u CA, održani štrajkovi solidarnosti

Uprava Croatia Airlinesa nije prihvatila zahtjeve sindikata pilota i stjuardesa. Sindikati su tražili nastavak pregovora i primjenu Kolektivnog ugovora iz prošle godine. Zahtijevaju i povlačenje otkaza za 42 stjuardese zbog bolovanja. Od Uprave traže da ne dovodi u pitanje legitimnost štrajka i da ne diskriminira njegove sudionike. 

Dio zaposlenika CA pokrenuo peticiju protiv štrajka

Mogli smo nastaviti dalje pregovarati uz gubitak poslodavcu od nekoliko tisuća kuna, umjesto toga poslodavac je odabrao nastavak štrajka uz trošak od preko milijun kuna dnevno. Bojim se da se ovime poslodavac odredio o svojim pravim planovima oko ove kompanije, izjavio je Tomislav Gradišar, potpredsjednik Hrvatskog sindikata prometnih pilota.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović na početku sjednice Vlade osvrnuo se na štrajk u Croatia Airlinesu. Više puta smo rekli, molimo za razuman pristup, potpuno poštujemo metode sindikalne borbe, ali isto tako treba shvatiti da je alternativa promjenama koje tražimo nestanak. Nema nas - nema zračne kompanije, nitko je neće ni kupiti, već preuzeti naše linije, rekao je Milanović te pozvao da se vjeruje ljudima koji vode Croatia Airlines.

Iz uprave Croatia Airlinesa (CA) priopćeno je kako su ponudila maksimalne ustupke kad je riječ o materijalnim i nematerijalnim pravima. Dodaju kako su im sindikati SKOZ i HSPP danas poslali dopis u kojemu navode da su spremni prekinuti štrajk i staviti se na raspolaganje za sve redovite letove ako se ispune njihova četiri zahtjeva. Uprava neracionalnim smatra zahtjev sindikata za primjenom svih prava iz kolektivnog ugovora koji je istekao 31. ožujka. Ako se dogovor postigne i sindikati prekinu štrajk, uprava navodi kako je spremna odustati od najavljenih otkaza za 42 djelatnika, a suzdržat će se i od preispitivanja zakonitosti 'industrijske akcije koja je u tijeku'.

Kabinskom osoblju i pilotima danas su se u štrajku, u znak solidarnosti, trebali pridružiti i kontrolori leta u Zagrebu i Splitu, međutim kontrolori zračnog prometa danas normalno rade i u Zagrebu i svim podružnicama. Uprava Hrvatske kontrole zračne plovidbe nije primila nikakvu obavijest sindikata da će kontrolori zračnog prometa danas štrajkati u znak solidarnosti sa sindikatima u Croatia Airlinesu, ističe se u priopćenju kontrole zračne plovidbe. 

U Zagrebačkome holdingu Novi sindikat održao je štrajk upozorenja i solidarnosti u Tržnicama Zagreb, Vodoopskrbi i odvodnji te Zagreb-parkingu. Njime su upozorili i na loše uvjete rada u Holdingu. Podupiru i štrajk ZET-a koji je najavljen za nedjelju ujutro. Predstavnici Novog sindikata procijenili su da se šteta od današnjeg štrajka mjeri u lipama, a morat će se pojaviti i na sudu jer sindikalne akcije nisu najavili.

Sa sindikatima Croatia Airlinesa solidarizirao se i Sindikat strojovođa HŽ-a, zbog čega je poteškoće s putovanjem željeznicom imalo oko 17.000 putnika. Od 12 do 14 sati bila su zaustavljena 104 putnička i 26 teretnih vlakova, devet teretnih vlakova nije ni pokrenuto, a stajale su i 42 kolodvorske manevarske lokomotive. Mnogi putnici zapeli su na zagrebačkom Glavnom kolodvoru. Najteže je bilo strancima. Obavijesti o otkazanim vlakovima nije bilo, a informacije na razglasu bile su samo na hrvatskom jeziku. 

Ne postignu li sporazum s Upravom, sindikati HŽ Putničkog prijevoza najavljuju štrajk za subotu od 10 do 16 sati.