Fantastic Zagreb Film Festival od 28. lipnja do 6. srpnja

Ljetna pozornica Tuškanac, zagrebačko kino Europa i još jedna lokacija koju organizatori zasad ne žele otkriti, bit će od 28. lipnja do 6. srpnja mjesta projekcija trećeg Fantastic Zagreb Film Festivala, posvećenog filmovima znanstvene fantastike i srodnih žanrova.

Kao novost ovogodišnjeg izdanja dodijelit će se nagrada publike za najbolji film, kao i nagrade najboljim kratkim i igranim filmovima. U sklopu festivala održao se natječaj za izradu statue nagrade, a od sedamnaest pristiglih radova odabran je Lebdeći tramvaj Vande Jurković.

U program je uvršten, među ostalim, kratkometražni film Wrecked Justina Bensona i Aarona Mooreheada, redateljskog dvojca koji će na ovogodišnjem festivalu predstaviti i svoj dugometražni prvijenac, Resolution, apsolutni hit s posljednje njujorške Tribece.

Prikazat će se i indijski film Khoon Ltd. Rahula Desaija o vampirima te Envy The Dead Isa Swaina, veliki festivalski hit koji je ujedno prvi arapski zombie film.

Nordijska kinematografija, jedna od najzanimljivijih europskih i svjetskih kinematografija posljednjih godina, predstavit će se u programu Nordijske noći s izborom najzanimljivijih i međunarodno nagrađivanih žanrovskih ostvarenja. Prikazat će se danska krimi-drama Sjeverozapad, norveški fantasy horor Thale i žestoka urbana drama 90 minuta, švedski triler Laka lova 2, nastavak prošlogodišnjeg istoimenog hita prikazanog na prošlogodišnjem festivalu, finska krimi drama 8-Ball te Ispod leda, islandski znanstveno-fantastični 'suspens'.