Nema dogovora - nastavlja se štrajk stjuardesa i pilota

Ni današnji pokušaj da se pregovorima postigne rješenje kojim bi završio štrajk u Croatia Airlinesu (CA) nije uspio. Sindikati pilota i stjuardesa i Uprava ostali su pri prijašnjim stajalištima. Procjenjuje se da je tvrtka zbog štrajka izgubila od tri do pet milijuna kuna.

Dio zaposlenika CA pokrenuo peticiju protiv štrajka


Štrajkaši ustraju u zahtjevu da se - dok ne završe pregovori - zadrže sva prava iz lanjskoga kolektivnog ugovora. Sindikati traže i da se povuku otkazi za 42 stjuardese i stjuarda koji su bili na bolovanju. 

Linić: 'Ako tržišno ne posluju, više se neće zvati hrvatskima'

Premijer Zoran Milanović pozvao je na razumno rješenje spora i međusobno povjerenje, a ministar financija Slavko Linić upozorio da će tvrtka, želi li opstati, uskoro morati poslovati prema tržišnim pravilima.


Uprava CA: Sindikati nisu voljni obustaviti štrajk i nastaviti pregovore

Uprava Croatia Airlinesa izvijestila je da Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova i Hrvatski sindikat prometnih pilota nisu spremni obustaviti industrijsku akciju i nastaviti pregovore o normalizaciji poslovanja te zrakoplovne tvrtke unatoč tome što im je uprava ponudila maksimalne moguće ustupke.

Uprava ističe da Croatia Airlines ne može pristati na trenutačne zahtjeve sindikata jer bi tako pristao na dugoročne i velike gubitke koji bi mogli ozbiljno ugroziti proces restrukturiranja, odnosno opstojnost kompanije.

Istodobno uprava navodi da je spremna u bilo kojem trenutku nastaviti razgovore s predstavnicima dvaju sindikata ako oni pokažu spremnost za prekid industrijske akcije i tako omoguće normalizaciju prometa i poslovnih procesa tijekom vikenda, što je u interesu putnika i zaposlenika, kao i vlasnika kompanije čije interese uprava obvezna štititi.

Ako industrijska akcija potraje, uprava ističe kako nije isključeno da će biti primorana pristupiti i krajnjim mjerama, kao što je prodaja zrakoplova, što posljedično može uzrokovati povećanje tehnološkog viška zaposlenika.

S obzirom na to da se štrajk nastavlja, uprava navodi da će se međunarodni i domaći redoviti letovi i dalje voziti prema izmijenjenom redu letenja. Za sutrašnje letove predbilježeno je gotovo 5800 putnika.

Sve informacije o smanjenim letovima i njihov točan raspored objavljeni su na internetskim stranicama www.croatiaairlines.hr.