22. obljetnica gardijske brigade Gromovi

Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi obilježila je u Dugoj Resi 22. obljetnicu te legendarne brigade Hrvatske vojske.

Služena je misa za poginule i nestale pripadnike Gromova te sve hrvatske branitelje, a zatim na spomen-obilježju poginulima položeni su vijenci.

Umirovljeni brigadir Mile Krišto, ratni načelnik stožera Gromova, istaknuo je kako je obilježavanje obljetnice i služenje mise za poginule pripadnike te postrojbe važno i suborcima i obiteljima poginulih, jer se time pokazuje da njihove žrtve nisu zaboravljene.

Nakon što su pročitana imena 203 poginulih i petorice nestalih pripadnika postrojbe, brigadir Krišto kazao je kako je za osnivanje 3. pješačke bojne u Dugoj Resi, kao i onih u Sisku i Zagrebu, 1991. godine na početku jugosrpske agresije na Hrvatsku, trebala, osim domoljubnog zanosa, i hrabrosti. Što više vrijeme odmiče sve smo svjesniji težine odluke ljudi koji su se svjesno priključili slabijoj strani u ratu s malom šansom da će preživjeti, kazao je brigadir Krišto.

Gromovi su osnovani 15. svibnja 1991. u Trsteniku Nartskom nedaleko od Zagreba. S obzirom na to da je postrojba tijekom Domovinskog rata osim u Zagrebu imala podređene postrojbe i u drugim gradovima, Udruga ratnih veterana Gromova nastoji svake godine obljetnicu obilježiti u drugome gradu povezanom s tom postrojbom.