Međunarodni dan/noć muzeja

Pod temom Muzej (memorija+kreativnost) = društvena promjena danas će stotinjak muzeja diljem Hrvatske obilježiti Međunarodni dan muzeja. Njih pedesetak, u povodu Europske noći muzeja, bit će otvoreno do kasno u noć.

Temu je predložio Međunarodni savjet za muzeje (ICOM), a hrvatski muzeji priključili su se obilježavanju tog dana nizom interaktivnih i multimedijalnih programa, izložbama, predavanjima, radionicama, igraonicama, koncertima te kazališnim predstavama.

Prema riječima Eve Brunović, voditeljice Službe za muzejsko-galerijsku i likovnu djelatnost pri Ministarstvu kulture, pripremljeni programi svjedoče o muzejima kao interdisciplinarnim središtima koja se, uz svoju osnovnu funkciju čuvanja i prezentacije građe, prilagođavaju našem vremenu te pridonose društvenim promjenama.

Iz bogatog programa izdvaja se izložba Vruća juha Muzeja grada Koprivnice, koja govori o omladinskoj kulturnoj sceni toga grada od 1971. do sredine osamdesetih godina. To će vrijeme približiti mnoge fotografije raznih događaja, predmeti iz tog doba, modni detalji, sjećanja, pa i atmosfera diskokluba.

U organizaciji Gradskog muzeja Sisak uprizorit će se povijesni Bojevi za Sisak A.D. 1593., osmišljeni s ciljem revitalizacije utvrde Staroga grada. Održat će se i srednjovjekovni sajam. Tako će se obilježiti događaji iz 1593., kada je nakon višegodišnjih opsada kršćanska vojska velikom pobjedom zaustavila osmanlijski prodor prema zapadu.

U zagrebačkom Arheološkom muzeju obilježit će se završetak edukativne akcije Muzejske pričalice, u kojoj je u proteklih mjesec dana sudjelovalo 77 institucija. Cilj je bio promicanje i popularizacija muzeja, poticanje individualnih posjeta muzejima, razvijanje kulturnih navika među djecom i mladima te pridonošenje razvoju edukativne djelatnosti muzeja.