I dalje štrajk u CA, šteta se gomila, nitko ne popušta

Peti je dan štrajka stjuardesa i pilota Croatia Airlinesa. Uprava nije pristala na zahtjeve štrajkaša da se zadrže sva njihova prava iz lanjskoga kolektivnog ugovora i povuku otkazi za 42 stjuardese. Gubici te nacionalne zrakoplovne kompanije od početka štrajka ukupno iznose više od 5,2 milijuna kuna.

Prvi uvjet poslodavca jest da se prekine štrajk, Uprava je spremna za razgovor. To ne znači da im se osporava štrajk; ako se dogovor i ne postigne, mogu i dalje štrajkati, izjavio je Hini glasnogovornik CA Davor Janušić, koji nije htio nagađati nazire li se rješenje problema.

Istaknuo je kako je za danas zabilježeno 6000 putnika, planirano 79 letova, te da današnji gubitak CA iznosi 1,2 milijuna kuna zbog većeg broja zabilježenih putnika.

Potpredsjednik Hrvatskog sindikata prometnih pilota Tomislav Gradišar izjavio je Hini kako misli da će sindikati i Uprava CA uskoro sjesti za stol i započeti pregovore. Naglasio je da su sindikati spremni prestati štrajkati u bilo kojem trenutku, uz uvjet da bivši kolektivni ugovor i dalje vrijedi dok traju pregovori o novom ugovoru. To bi kompaniju stajalo 20-ak tisuća kuna dnevno, umjesto milijunske štete zbog otkazivanja letova. Radi se o 'win-win' situaciji, kazao je.

Gradišar smatra da ova Uprava Croatia Airlinesa poznaje samo silu i ne želi kompromis te da bi bezuvjetni prekid štrajka oslabio poziciju sindikata. Ova Uprava djeluje na principu - uzmi im maksimalno i pregovora nema, rekao je te dodao da je Uprava CA izradila jednostrani plan uštede. Onaj koji je odlučio raditi uštede na radnicima, taj je ovo izazvao, ocijenio je.

Uprava Croatia Airlinesa izvijestila je da Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova i Hrvatski sindikat prometnih pilota nisu spremni obustaviti industrijsku akciju i nastaviti pregovore o normalizaciji poslovanja te zrakoplovne tvrtke unatoč tomu što im je uprava ponudila maksimalne moguće ustupke. Uprava, pak, ističe da Croatia Airlines ne može pristati na trenutačne zahtjeve sindikata jer bi tako pristao na dugoročne i velike gubitke koji bi mogli ozbiljno ugroziti proces restrukturiranja, odnosno opstojnost kompanije.

Štrajk se nastavlja i u Domaćoj tvornici rublja (DTR). Uprava je priopćila da im je isplatila jednu plaću te da poduzima sve kako bi se i druga plaća isplatila u što kraćem roku. Poručili su i kako se nadaju da će se postići dogovor o prekidu štrajka i nastavku proizvodnje. Inače, plaća im je 2.200 kuna. Radnice odbijaju vratiti se u pogon DTR-a u Brckovljanima dok poslodavac ne ispuni njihove zahtjeve. Zbog štrajka trpi proizvodnja, ali trpimo i mi, a nitko nas ne pita kako nam je i kako se snalazimo, rekla je sindikalna povjerenica Novog sindikata u DTR-u Štefica Pale-Valjak.

A u Hrvatskim željeznicama štrajk je završen. Sindikat strojovođa dogovorio je s Upravom da će se uključiti u proces restrukturiranja.