Britanija završila ratifikaciju pristupnog sporazuma RH

Uoči posjeta hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Velikoj Britaniji, britansko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je završilo ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora. Velika Britanija položila je isprave o ratifikaciji kod talijanske vlade kao depozitara Rimskog ugovora, priopćio je minisatr vanjskih poslova William Hague.

Kad Hrvatska 1. srpnja uđe u EU, 'bit će to povijesni trenutak i za Hrvatsku i za EU, kulminacija šestogodišnjih, dosad najtežih pristupnih pregovora', stoji u priopćenju koje je dostavilo britansko veleposlanstvo u Zagrebu. 'Uspješno članstvo u EU-u prilika je za prosperitet hrvatskog naroda, a pruža i jasan primjer hrvatskim susjedima zapadnog Balkana da se težak rad doista isplati', stoji u Hagueovu priopćenju i dodaje se kako je britanska vlada uvjerena da će Hrvatska nastaviti reforme.

'Radujemo se suradnji s Hrvatskom kao partnerom u EU-u u gradnji konkurentnije, otvorenije i fleksibilnije Europe, na korist svih njezinih građana', zaključuje se u priopćenju. Josipović će posjetiti Veliku Britaniju od 22. do 24. svibnja gdje će se sastati s britanskom kraljicom Elizabetom II., premijerom Davidom Cameronom te drugim visokim britanskim dužnosnicima.