Izvoznici traže afirmaciju izvrsnosti i zaštitu u CEFTA-i

'Hrvatski izvoz prije i poslije ulaska u EU' tema je 8. konvencije hrvatskih izvoznika. U sklopu konvencije održana je 6. dodjela nagrada 'Zlatni  ključ' najboljim izvoznicima u 2012. Sudionicima konvencije obratio se premijer Zoran Milanović koji je vrlo brzo napustio Hypo centar pa ni novinari ni izvoznici nisu s njim imali prilike porazgovarati.

Uvodni govor na konvenciji održao je predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago. Ustvrdio je kako se statistički podaci o izvozu i uvozu razlikuju, da u sustavu nema ujednačenih službenih podataka Zavoda za statistiku, Fine i HNB-a. Od Vlade je također zatražio sigurno zakonsko uređenje kako bi se privukli investitori te poticanje onih grana koje utječu na povećanje BDP-a i broja radnih mjesta. Upozorio je i na probleme koje očekuju izvoznike nakon ulaska Hrvatske u EU.

Bago je prezentirao prijedlog Deklaracije hrvatskih izvoznika u kojoj ističu kako je poticanje izvoza ključ dugoročnog i održivog razvoja. Stoga od Vlade očekuju: promicanje uspješnih, nastavak napora na zaštiti hrvatskih izvoznika na tržištu CEFTA-e, daljnje jačanje HBOR-a, pokretanje investicija za proizvode za izvoz i za stjecanje referenci za izvoz), osiguranje konkurentnih dugoročnih kredita za kupce u inozemstvu, neaprecirajući tečaj kune prema euru i američkom dolaru kako bismo što dulje ostali izvan eurozone dok se potpuno ne oporavi stanje u eurozoni i ne postigne konsenzus struke i izvoznika o prihvaćanju eura, uvođenje većeg reda u funkcioniranje državne uprave, kontrolu trošenja državnih subvencija i njihovo smanjivanje te preusmjeravanje prema izvrsnima.


Najbolji izvoznik Ericsson Nikola Tesla

Ericsson Nikola Tesla najbolji je veliki hrvatski izvoznik za 2012. godinu, u izboru udruge Hrvatski izvoznici koja danas održava svoju konvenciju. U kategoriji srednjih poduzetnika najboljim izvoznikom proglašen je pulski proizvođač specijalnih cementa Calucem. Najbolji mali izvoznik je Navis Consult iz Rijeke koji se bavi projektiranjem i konstruiranjem brodova, a najinovativniji izvoznik je HSTEC iz Zadra, tvrtka za razvoj, projektiranje i proizvodnju precizne visokobrzinske tehnike. Nagrade su dodijeljene i izvoznicima u zemlje u koje Hrvatska najviše izvozi.
Premijer Milanović rekao je da je poput izvoznika Vlada izabrala teži put do izvrsnosti i konkurentnosti. Dodao je kako mu je drago što nitko nije spomenuo tečaj kune čija bi korekcija značila izbor lakšeg puta i koji uglavnom ne završava dobro. Rekao je kako su europske zemlje konkurentnost izgradile na razvoju tehnologije, znanja i fleksibilnim, ali striktnim propisima te da tim putem želi poći i hrvatska Vlada. Za premijera je EU velika šansa, velika priča, a smatra i da će se morati mijenjati u nekim stvarima da bi bila konkurentna i kompetetivna kao i SAD. S druge strane, dodao je, moramo zadržati naš socijalni model. To malo više košta, ali možda ipak život čini sigurnijim, ljepšim i smislenijim'.