Nakon 'U ime obitelji' i 'David' skuplja potpise

Dok građanska inicijativa "U ime obitelji" i dalje skuplja potpise za referendum kojim bi se u Ustav uvela definicija braka kao zajednice muškarca i žene, pojavila se nova inicijativa. Udruga David traži da i Crkva državi plaća porez.

Počinje li svaka obitelj s muškarcem i ženom? Građanska inicijativa U ime obitelji smatra da počinje. I da u Ustav treba jasno napisati: brak je zajednica muškarca i žene. U ime skupljanja potpisa za zajedničku stvar, u Rijeci su ujedinili vjere i svjetonazore. Obitelj je danas u velikom problemu i moramo podržati tu obitelj. Evo ja podržavam ovu inicijativu, poručuje riječki imam Hajdrudin Mujkanović.

Rijeka se pokazala relativno tolerantna, volontere nije nitko dirao, ali bez uvreda nije prošlo. U Zagrebu je aktivistica napadnuta, ali je, na sreću, dobro. Želimo da se ljudi izjasne i to činimo na način koji nikoga ne ugrožava pa ne vidimo zašto bi se nas, kad samo omogućavamo drugima da izraze svoje demokratsko pravo, ugrožavalo na bilo koji način, kaže Marijana Bistrić iz Građanske inicijative U ime obitelji.

U Odboru za Ustav smatraju da pitanja koja sežu u ljudska prava ne treba rješavati referendumom pa bi potpisi mogli i u vjetar. Skuplja ih i Udruga David na peticiji protiv Golijata, Crkve. Crkva je uvijek sebi namjestila da bude uz državu da drži državu na uzdama i nikada ona nije plaćala porez. To je tradicionalno da Crkva služi Bogu. Ali kad bi ona služila Bogu, onda joj ne bi trebala materijalna sredstva, poručuje Boris Stanojević, predsjednik Udruge za zaštitu ljudskih prava David. Pa traže da plaća državi porez na nekretnine, mise, pogrebe i druge vjerske obrede.

Crkveni objekti se neće oporezivati, ali ostale nekretnine bi trebale. To je prijedlog koji još nije zaživio, kao ni Linićev zakon. Jer ni koalicijski parteri ne znaju što bi s njim. A što će biti s referendumom U ime obitelji, moglo bi se znati već idući tjedan.