Nova knjiga autora "Goniča zmajeva"

Američki književnik afganistanskog podrijetla Khaled Hosseini objavio je novi roman "And the Mountains Echoed", priču o nekoliko generacija jedne afganistanske obitelji, koji kritika opisuje kao njegovo dosad emocionalno najintenzivnije, najpotresnije i najzrelije prozno djelo.

Hosseinijev treći roman, objavljen početkom tjedna u izdanju američkog nakladnika Riverhead Hardcover, kao i prethodna dva bavi se temom obitelji, no ovaj put priča se vrti oko odnosa među braćom i sestrama, njihovih međusobnih ljubavi, ranjavanja, izdaja, časti i žrtvovanja.

New York Times ističe kako je unatoč neobičnu naslovu, "And the Mountains Echoed" (I planine odjeknuše) Hosseinijevo najzrelije i najpotresnije djelo, živahnije i ambicioznije od velike međunarodne uspješnice "Goniča zmajeva" (2003.), prema kojemu je 2007. snimljen istoimeni film, te narativno složenije od "Tisuću žarkih sunaca" (2007.).

Iako knjizi ne manjka jeftine sentimentalnosti, Hosseinijeva moć pripovijedanja s godinama se produbila, što mu je omogućilo u priču ugraditi istinske emocije i fino izbrušene detalje koje vješto uklapa u složeno tkanje intimnog svjedočanstva o životima svojih likova, piše kritičar NYT-a, prenosi Hina.

Kritičarka The Washington Posta ističe da je ronila suze već na 45. stranici, dok drugi kritičari poručuju da "skidaju kapu" svakome tko uspije pročitati knjigu a da ne pusti suzu.

Od priče o dječaku razdvojenom od voljene sestre nakon što ju je otac dao na posvajanje bogatoj obitelji, preko priča o njihovim obiteljima i obiteljima njihove djece, rođaka i susjeda, Hosseini stvara složenu i potresnu priču o stvarnim ljudima sačinjenim od ljutnje, nade, taštine, nježnosti, ambicije i tuge, ne libeći se pritom dotaknuti niza osjetljivih tema kao što je homoseksualnost u predtalibanskom Afganistanu.

Predstavljajući novu knjigu u knjižari Barnes & Nobles na Manhattanu, autor je otkrio kako je riječ o njegovu najambicioznijem romanu u kojemu je želio pokazati da se život često događa nasumično te da gubitak i neuspjeh čine jedinstvenu okosnicu oko koje su svi ljudi jednaki.