Počeo Tjedan suvremenoga plesa

Predstavom "Kerber" izraelske plesne skupine Fresco Dance, u koreografiji Yorama Karmija, večeras je u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu otvoren 30. tjedan suvremenog plesa.

U sklopu EU projekta Beyond Front večeras se u Zagrebačkom plesnom centru prikazuje i međunarodna koprodukcija portugalske koreografkinje Vanie Gale "Cooling Down Signs" na temu apatije, a izvest će se i drugog dana festivala, u ponedjeljak, 27. svibnja. U ponedjeljak je u Zagrebačkom plesnom centru na repertoaru i "Dance Communication Lab", akcija u okviru projekta Beyond Front@ u sklopu koje su gledatelji svjedoci rađanja plesnih ideja te njihova prerastanja u plesnu kompoziciju kroz tehniku improvizacije.

U GDK Gavelli izvest će se predstava "Jim" u koreografiji portugalskog koreografa Paula Ribeira, nadahnuta Jimom Morissonom, jednom od najvećih rock-ikona šezdesetih. Izraelska plesačica Yasmeen Godder predstavit će u utorak, 28. svibnja, u GDK Gavelli svoj novi uradak "See Her Change" koji je nedavno premijerno izveden u Berlinu. Isti dan u Zagrebačkom plesnom centru bit će izvedena predstava slovenskog koreografa Matjaža Fariča "Politics of dancing".

Sloveniju će u sklopu 30. tjedna suvremenog plesa predstaviti i EnKnap Group koja u predstavi "Ottetto" analizira kompoziciju Igora Stravinskog "Octet" iz 1923.
Predstava "Rocco" talijanskog koreografa Emia Grecca uspoređuje izdržljivost boksača i plesača, a prošle je godine proglašena najboljom u Nizozemskoj.
Iz Francuske dolaze Josef Nadj s predstavom "Les corbeaux" o vranama i Julie Dossavi s predstavom "Cross & Share" koja propituje 'ženske mušice'.

Belgijska kompanija Thor izvest će svoje nedavno praizvedeno djelo "Clear Tears/Troubled Waters" kojim slave 25 godina postojanja, a u djelu "Rising" predstavit će se nova nada britanske plesne scene, Aakash Odedra, kojega se naziva i novim Akramom Khanom.

Hrvatska koreografska platforma donosi novu predstavu Matije Ferlina "Istovremeno drugi" te premijerne i novije izvedbe Liberdancea, BADCo., Zagrebačkog plesnog ansambla, Marjane Krajač, Andreje Široki, Alena Čelića, Maše Kolar i drugih.

Dio programa festivala, koji je zagrebačkoj publici proteklih 30 godina predstavio više od 750 plesnih umjetnika, održat će se u Rijeci i Karlovcu, a u Zagrebu će se predstave izvoditi još u ZKM-u i Muzeju suvremene umjetnosti.

Tjedan suvremenog plesa održava se do 8. lipnja.