Otvoren 12. festival europske kratke priče

Međunarodna književna manifestacija, 12. festival europske kratke priče, otvorena je sinoć razgovorima s autorima u zagrebačkom Književnom klubu Booksa.

Književnici Owen Martell iz Welsa, Keith Ridgeway iz Irske i kanadski autor hrvatskog podrijetla Josip Novakovich govorili su o javnoj sudbini kratke priče i pripadanju istodobno dvjema kulturama.

Hrvatski autori kratke priče Zoran Ferić, Senko Karuza, Ivica Prtenjača i Robert Mlinarec poslijepodne su imali susret s publikom tijekom kojeg su kuhali ljubiteljima kratke priče.

Do 31. svibnja u Zagrebu i Varaždinu će u organizaciji izdavačke kuće Profil International biti održano niz susreta i razgovora s autorima, čitanja priča, te će biti održane prevoditeljske radionice.

Danas će na Filozofskom fakultetu u Zagrebu svoje priče predstaviti David Roas iz Španjolske, Ildikó Lovas iz Mađarske i Deborah Kay Davies iz Welsa te će biti održana radionica o stripovima.

U Booksi će svoje radove čitati i razgovarati s čitateljima Adam Britanci Marek i Rachel Trezise, u Medijateci Francuskog instituta nastupit će Francuz Philippe Claudel, a u Studentskom centru radove će čitati skupina autora iz Hrvatske, Finske, Kanade, Velsa i Mađarske.

U Knjižnici Bogdan Ogrizović bit će organiziran razgovor o kultnoj knjizi hrvatske književnosti Ponoćni boogie Ede Popovića.

Na Festivalu europske kratke priče do sada je sudjelovalo više od 150 pisaca iz 15 europskih zemalja te je objavljeno 15 antologija europske kratke priče, izvijestio je organizator.