Dan Oružanih snaga i Dan hrvatske Kopnene vojske

Dan je Oružanih snaga i Dan hrvatske Kopnene vojske. Prisjećamo se 28. svibnja 1991. godine kada je održana svečana smotra Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreba u Kranjčevićevoj ulici. 

Osnivanje Hrvatske vojske

U prigodi Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana Hrvatske kopnene vojske izaslanici predsjednika Republike i vrhovnoga zapovjednika Oružanih snaga Ive Josipovića, predsjednika Vlade Zorana Milanovića te predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke položili su danas vijence na groblju Mirogoju. Izaslanstva su položila vijence kod Spomen obilježja Glas hrvatske žrtve Zid boli, na Grobnicu narodnih heroja, na Središnji križ u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i na grob prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana te kod Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

U povodu Dana oružanih snaga održana je svečana akademija u dvorani Vatroslava Lisinskog na kojoj je bio državni i vojni vrh. Predsjednik Ivo Josipović, između ostalog, najavio je reformu obrazovanja u vojsci te potrebu da se razvijaju sposobnosti u kojima smo najbolji. Premijer Zoran Milanović istaknuo je kako se mora odrediti prioritet u doba krize a to je razvoj i opremanje Hrvatske ratne mornarice.

Svečanoj akademiji nazočili su i potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, ministar obrane Ante Kotromanović, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, ministar branitelja Predrag Matić te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Lovrić.