Austrija kulturnim programom čestita Hrvatskoj

Kulturni program kojim Austrija čestita Hrvatskoj na ulasku u Europsku uniju predstavljen je u Austrijskom kulturnom forumu u Zagrebu. Program simbolično obuhvaća 12 događaja koji će od početka svibnja do potkraj rujna na više mjesta u Hrvatskoj nastojati zadovoljiti sve vrste publike. Neki od njih će i ostati u Hrvatskoj, rečeno je.

Austrija i Hrvatska imaju veliko zajedničko povijesno iskustvo. Austrija je humanitarno pomagala Hrvatskoj početkom devedestih godina prošlog stoljeća, potom je bila pri ruci kod postupka ulaska u EU i na mnogim zajedničkim projektima. Sada želimo iskreno čestitati Hrvatskoj što se, nakon zahtjevna postupka, vraća onamo gdje je uvijek pripadala, rekla je veleposlanica Republike Austrije Andrea Ikić-Böhm.

Organizatori su izdvojili izložbu fotografija Brijuna i instalaciju Hansa Kupelwiesera, potomka osnivača Brijuna Paula Kupelwiesera, zatim trodnevni događaj na Sveučilištu u Zagrebu posvećen studentima, Osječko ljeto kulture kojem je Austrija zemlja partner, višednevni Zeleni kulturni projekt kojim se povezuju kultura, ekologija i tehnologija te otvorenje Austrijske čitaonice "Dr. Alois Mock" na Sveučilištu u Zadru.

Predsjednik saborskog Odbora za europske integracije Daniel Mondekar zahvalio je austrijskoj veleposlanici, potvrdio vodeće mjesto Austrije u međusobnoj suradnji te rekao da nakon pet stotina godina zajedničke prošlosti, Hrvatska i Austrija od sada grade zajedničku budućnost.