Caravaggiova 'Večera u Emausu' stigla u MUO

Pod jakom policijskom zaštitom Caravaggiovo remek-djelo Večera u Emausu stiglo je iz Italije u zagrebački Muzej za umjetnost i obrt (MUO). Ondje će iduća tri mjeseca biti smješteno kao najvrjednije umjetničko djelo ikada izloženo u Hrvatskoj. Slavno ulje na platnu iz 1606. dopratila su do zagrebačkog muzeja četiri policijska vozila, a potom je, uz nadzor 'dugih cijevi' i više policajaca, u samo nekoliko minuta uneseno u MUO.

Prema uobičajenoj proceduri, sanduk se neće otvarati iduća 24 sata. Zatim će se nakratko otvoriti i zatvoriti radi dokumentiranja preuzimanja umjetnine, uz nazočnost kustosice Amalie Pacia iz Pinakoteke Brera u Milanu, gdje se slika inače čuva. S osiguranjem od 60 milijuna eura, Caravaggiova slika bit će izložena u Muzeju u dvorani baroka, uz stalni zaštitarski nadzor, sigurnosne barijere, kamere i detektore kretanja.

Katarina Bence, konzervatorica savjetnica i voditeljica tehničkog tima Muzeja, rekla je da se slika mora čuvati pod posebnim uvjetima, na 23 stupnja i uz 55-postotnu relativnu vlažnost zraka, a izložit će se uz ograničenu rasvjetu. Dolazak Caravaggiove slike u Zagreb ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović ocijenio je važnim zbog političke poruke i dobrodošlice koju je Italija iskazala zbog ulaska Hrvatske u EU. Još važnijim smatra to što će se hrvatska publika imati priliku prvi put razgledati jedno od antologijskih remek-djela europskog baroknog slikarstva.