Sveta Stolica prvi put sudjeluje na Venecijanskom bijenalu

Za svoj prvi nastup na Venecijanskom bijenalu Sveta Stolica, najmanja država u svijetu, izabrala je slike, fotografije i videosnimke modernih umjetnika pokazavši time da je spremna ponovno uspostaviti vezu sa suvremenom umjetnošću.

Umjetnicima je ostavljena apsolutna sloboda, nisu bili izlagani nikakvu pritisku, istaknula je Micole Forti, direktorica zbirki suvremene umjetnosti Vatikanskih muzeja, u paviljonu Svete Solice u venecijanskom Arsenalu, blizu paviljona Argentine, domovine pape Franje.

Troje će se umjetnika predstaviti triptihom na temu "Stvaranje, rastvaranje, ponovno stvaranje" (Creazione, De-Creatione, Ri-Creazione) nadahnutim Knjigom postanka.
Postavljanje izložbe koja će se prostirati na 500 četvornih metara financiraju privatni sponzori, od energetske kompanije ENI-ja do banke Intesa SanPaolo. Zasad se još ne zna što će biti s djelima nakon Bijenala.

Svrha sudjelovanja Katoličke crkve na Bijenalu jest ponovno uspostaviti prekinuti dijalog umjetnosti i vjere, rekao je vatikanski "ministar za kulturu", kardinal Gianfranco Ravasi.

Kardinal Ravasi je istaknuo kako se Crkva nikada nije prestala zanimati za umjetnost: od pape Julija II. koji je od Michelangela naručio oslikavanje Sikstinske kapele, ali i nakon Drugoga vatikanskog koncila.