Mrsić: Nadamo se dogovoru sa sindikatima

Vlada i sindikati javnih i državnih službi ponovno su pregovarali kako bi se izbjegao štrajk najavljen za 5. lipnja. No nakon prvog kruga pregovora u pokušaju mirenja predstavnika 11 sindikata državnih i javnih službi s ministrom Mirandom Mrsićem dogovor nije postignut. Novi je sastanak dogovoren za sutra u 9 sati. 

Sindikati su, ako se ne prihvati njihov zahtjev za povratak nekih materijalnih prava, zaprijetili blokadom vitalnih institucija. Državni su se dužnosnici već izjasnili da to neće dopustiti. Štrajk u prosvjeti bi, ako ga bude, ugrozio i održavanje državne mature. Treba spomenuti da svi sindikati nisu za štrajk jer razumiju da država trenutačno nema novca za zadovoljavanje sindikalnih zahtjeva. 

Neke stvari su dogovorene, a neke su stvari još uvijek na stolu i sutra čekamo novi odgovor sindikata, izjavio je u Dnevniku HTV-a ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Nada se, kazao je, da će razum prevladati te da će sporazum sa sindikatima biti potpisan. Vlada je rekla da neće otpuštati, ali ne možemo vratiti ono što nemamo, ponovio je. Naglasio je kako u slučaju neuspjeha, neće biti blokade zemlje. Određeni poslovi moraju se obaviti - zemlja mora funkcionirati normalno, a za to ima više modaliteta, kazao je Mrsić.

Komentirajući plan slovenske vlade da uvede dvogodišnji moratorij za zapošljavanje radnika iz Hrvatske, Mrsić je kazao kako Hrvatska ima i u tom slučaju pravo reciprociteta, tj. da istom mjerom odgovori moratorijem i prema radnicima iz Slovenije.