Brazilskom karikaturistu prva nagrada zagrebačke izložbe

Brazilski karikaturist Ray Costi osvojio je prvu nagradu ovogodišnje međunarodne izložbe karikature Hrvatskog društva karikaturista (HDK), koja će se na temu "Smiješna strana horora" održati od 4. do 16. lipnja u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori.

Na osamnaestom izdanju već tradicionalne izložbe predstavit će devedesetak ponajboljih radova karikaturista iz cijeloga svijeta. Odabrani su među njih 845 pristiglih iz 61 zemlje.
Costi je nagrađen za karikaturu kante za smeće koja asocira na Hitlera, druga nagrada pripala je Frani Cebalu iz Hrvatske za nasmiješenog morskog psa kojeg očekuje bucmasti ručak, a treća Mikhaillu Zlatkovskom iz Rusije za osebujan pogled na aktualni problem nastajanja pukotina u zemlji.

Dobitnici priznanja su Mahmoudi Houmayoun (Engleska), Norbert Van Yperzeele (Belgija), Mihai Ignat (Rumunjska), Valentin Georgiev (Bugarska) i Anton Buzeti (Slovenija).

Prema riječima Davorina Trgovčevića, predsjednika HDK-a, koliko god ovogodišnja tema na prvi pogled izgleda suženo i upućuje da će se svi baviti samo vampirima, vrijeme u kojem živimo, na žalost, približilo je mnoge naše svakodnevne, životne teme hororu koji nas okružuje u politici, ekonomiji, prometu, međusobnim odnosima na poslu. Horor je, dakle, svugdje oko nas, pitanje je samo hoćemo li ga se bojati ili pobijediti smijehom, a karikaturisti uvijek biraju drugu opciju, ustvrdio je.