Na Danima satire kreće i kasnonoćni program

Dani satire Fadila Hadžića za svoje 37. izdanje, koje će se održati od 5. do 21. lipnja u 'Kerempuhu' s petnaest predstava u konkurenciji, najavljuju i nekoliko novosti, popratni program u kasnim satima, suradnju s Akademijom dramske umjetnosti (ADU), ali i promjenu imena dosadašnjih nagrada "Zlatni smijeh" te odlazak dosadašnjeg izbornika nakon osam godina.

Predstave za konkurenciju izabrane su između njih skoro 50 prijavljenih, među kojima je bilo osrednjih i loših, ali i onih koje žanrovski i tematski ne mogu konkurirati na festivalu ovoga tipa, rekao je izbornik Hrvoje Ivanković na konferenciji za novinare.

Temeljni kriteriji za odabir bili su mu, ustvrdio je, originalnost i inventivnost autorskog i redateljskog rukopisa, tematska zanimljivost i izvedbena razina, a kod predstava zabavnog karaktera i način na koji postižu komunikaciju i interakciju s publikom. Dobili smo dobar, zanimljiv i raznolik festival okrenut različitoj publici, istaknuo je Ivanković koji se ove godine posljednji put pojavljuje u ulozi izbornika jer je, napomenuo je, u proteklih osam godina odradio dva zaokružena ciklusa i dobro je da na festival dođe netko novi.

Festival otvara 'Božić kod Ivanovih' ljubljanskog SNG-a u režiji Olivera Frljića, a slijede Kerempuhova 'Svećenikova djeca', 'Kako je Dunda spasila domovinu'; Gradskog kazališta Pula, Komedijino 'Čisto ludilo', 'Grupa' Kazališta Knap, Gavelline 'Fine mrtve djevojke', 'Kokoš'; zadarskog HNK. Iz zagrebačkog Exita dolazi predstava 'Sutra (ni)je novi dan', iz 'Kerempuha' još i 'Gospođa ministarka', iz osječkog HNK 'Cijena sreće', iz ZKM-a 'Tartuffe', a zagrebački Teatroman izvest će predstavu 'Muškarci su s Marsa, žene su s Venere'.

Od inozemnih predstava za nagrade se natječu još 'Čudo u Poskokovoj Dragi' Narodnog pozorišta Subotica, 'Sumnjivo lice' Jugoslavenskog dramskog pozorišta iz Beograda, 'Ženska komedija' Mestnog gledališča ljubljansko, a izvan konkurencije Prešernovo gledališče Kranj iz Republike Slovenije dolazi s autorskim projektom '25.671' u režiji Olivera Frljića. Nakon dodjele nagrada 'Kerempuh' će izvan konkurencije izvesti svoju hit predstavu 'Spektakluk'.

Ravnatelj 'Kerempuha' Duško Ljuština potpisao je danas s dekanom ADU Bornom Baletićem sporazum o dugogodišnjoj suradnji kojom će se ciljano poticati razvoj studentskih satiričkih tekstova. Dio te suradnje ostvarit će se već ove godine u novouvedenom popratnom programu, kada će se kroz scenska čitanja predstaviti radovi studenata dramaturgije. Na Noćnoj sceni održat će se i dvije monodrame, slovenski hit 'Kurva', nastao prema kolumnama Vedrane Rudan u izvebi Violete Tomić, 'Postdiplomsko obrazovanje' Siniše Labrovića, u izvedbi Vilima Matule te koncerti.

Ime nagrada 'Zlatni smijeh' se ukida pa će žiri u kojem su Ivo Štivičić, Olga Pakalović i Bojana Radović dodijeliti Veliku nagradu Večernjeg lista za najbolju predstavu u cjelini, nagrade za režiju, tekst, žensku ulogu, kabaretsku predstavu, pet ravnopravnih glumačkih nagrada i tri posebna priznanja te nagrade koje nose ime istaknutih glumaca - Mladen Crnobrnja Gumbek za mušku ulogu i Sabrija Biser za mladog glumca u ulozi karakterne komike.