Zlatni lav Venecijanskog bijenala dodijeljen Angoli

Zlatni lav 55. venecijanskoga bijenala za najbolji nacionalni nastup ove je godine dodijeljen Angoli za izložbu Edsona Chagasa "Luanda, Encyclopedic City".

Žiri bijenala najboljim odgovorom na zadanu temu središnje izložbe "Enciklopedijska palača" ocijenio je izložbu britanskoga umjetnika Tina Sehgala. Njemu je dodijeljen Zlatni lav za izvrsnost i inovativnost kojima njegovo djelo otvara prostor umjetničkim disciplinama. Srebrnoga lava koji se dodjeljuje najboljem mladom umjetniku na središnjoj izložbi dobila je Francuskinja Camille Henrot.

Nagrade su dodijeljene prigodom svečanog otvorenja Bijenala, a osim godišnjih uručene su i one za životno djelo austrijskoj umjetnici Mariji Lassing i Talijanki Marisi Merz.

Najstarija međunarodna izložba likovnih umjetnosti danas je službeno otvorila vrata posjetiteljima koji će do 24. studenoga moći razgledati gotovo 90 nacionalnih paviljona i središnju izložbu "Enciklopedijska palača" s radovima više od 150 umjetnika iz 38 zemalja.

Hrvatski paviljon nalazi se u Sali Tiziano na rivi Zattere, gdje je postavljena ambijentalna instalacija "Između neba i zemlje" umjetnice Kate Mijatović.

Ove godine prvi put na Venecijanskom bijenalu sudjeluje i Sveta Stolica.