Ni danas nema dogovora - razgovori se nastavljaju

I današnji krug pregovora u pokušaju mirenja Vlade i sindikata javnih i državnih službi nije uspio. Nakon četverosatnog sastanka održanog iza zatvorenih vrata, predstavnici Vlade i sindikata obratili su se novinarima, te najavili nastavak pregovora u ponedjeljak.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio kako je glavni prijepor između Banskih dvora i sindikata u tome što Vlada ne može pristati na sporazum koji zahtijevaju sindikati, a kojim bi se Vlade morala obvezati da će povećati koeficijente za javne i državne službe kada situacija u zemlji bude bolja.

Vlada je rekla da će to biti kada u zemlji bude bolje, ali se ne želimo obvezati sporazumom za koji znamo da ćemo vrlo teško sprovesti. To je glavna prijeporna točka, ustvrdio je Mrsić.

Napomenuo je da je Vlada način na koji bi se povećali koeficijenti nastojala provesti kroz sporazum o poboljšanju materijalnog i pravnog statusa u državnim i javnim službama, na što, istaknuo je, sindikati ne pristaju jer ne žele da u tim pregovorima sudjeluju i sindikati koji nisu u sporu s Vladom.

Koeficijent je, podsjetio je, umanjen svim zaposlenicima u državnim i javnim službama, pa stoga Vlada predlaže da se on potpiše sa reprezentativnim sindikatima u državnim i javnim službama bez obzira jesu li najavili štrajk ili ne.
Mrsić je ponovio stav Vlade kako će država funkcionirati u slučaju štrajka te izrazio nadu se da će u ponedjeljak sa sindikatima uspjeti postići dogovor.

Predsjednik Matice sindikata Hrvatske Vilim Ribić naglasio je pak kako sindikati traže precizne uvjete pod kojima će se vratiti tri posto plaće kada BDP počne rasti, te precizno određenje da Vlada jednostrano neće više smanjivati plaće.

I predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec poručio je kako je za sindikate u potpunosti neprihvatljiv zahtjev Vlade da se zaključi sporazumom i sa sindikatima koji nisu u sporu s Vladom. Nije mu prihvatljivo no to što Vlada nudi sporazum u kojem im kaže da će se sporazumjeti u neko buduće vrijeme.

Mrsić: Nadamo se dogovoru sa sindikatima

Sindikati su, ako se ne prihvate njihovi zahtjevi zaprijetili štrajkom 5. lipnja. To bi moglo blokirati rad nekih institucija. Ne zna se još tko će sve, ako mirenje ne uspije, ući u štrajk.