Od srijede štrajkovi, zatražena odgoda mature

Predstavnici Vlade i jedanaest sindikata javnih i državnih službi nisu postigli dogovor ni na današnjem, posljednjem krugu pregovora u postupku mirenja. Sindikati su najavili opći štrajk u srijedu.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić svejedno je pozvao sve sindikate na potpisivanje sporazuma o očuvanju radnih mjesta i materijalnog položaja radnika u državnim i javnim službama kojim bi se trebala dogovoriti dinamika i način povećanja plaća kada u državi bude bolje. Ustvrdio je da dogovor nije postignut iako se Vlada obvezala da će smanjenje koeficijenata od 3% uzeti u obzir u sporazumu o očuvanju radnih mjesta i materijalnog položaja gdje bi se trebalo dogovoriti povećanje osnovice kada BDP u državi počne rasti. Ponovio je da blokade sustava i države u slučaju štrajka neće biti.

Mrsić je pozvao sve sindikate koji su potpisali kolektivne ugovore, i one koji su sporu s Vladom i one koji nisu, da u 14 sati dođu na potpisivanje tog sporazuma u Ministarstvo rada i mirovinskog sustava. Predstavnici svih sindikata državnih i javnih službi i Vlade nisu potpisali sporazum o očuvanju materijalnih prava, a njihov novi sastanak najavljen je za sutra ujutro.

Ponovio je da Vlada neće kupovati socijalni mir, neće se zaduživati za isplatu plaća te kako želi potpisati sporazum koji je ostvariv za jednu i drugu stranu. Mrsić se nada da štrajka neće biti, kako će se ipak sjesti za stol. Ovo je kompromisan prijedlog, kazao je Mrsić koji smatra da će biti dosta sindikata koji će pristati na ovakav sporazum.

Vlada je predložila sporazum o promjeni visine plaća zaposlenih u državnim i javnim službama kojim se točno definira vrijeme kada će se povećati plaće. Vlada predlaže da to bude u trenutku kada se ukupni bruto domaći proizvod vrati na razinu iz 2009., dakle u vrijeme kada je počela kriza, jer to osigurava da ima sredstava za isplatu povećanja plaća od 3% i osigurava da se taj sporazum može ostvariti, kazao je nakon poslijepodnevnog sastanka ministar Mrsić.

Glavni kamen spoticanja je to što mi tražimo da nema trajnog smanjivanja prava, a Vlada hoće ljudima trajno smanjiti prava. To je u pozadini svih ispraznih priča koje slušamo od ministra Mrsića, izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić. Dodao je kako u ovakvim situacijama uvijek stradaju treće osobe, to jest građani, te naglasio kako se ni samim sindikalistima ne ide u štrajk. Kritizirao je odnos premijera i ministara. Ne tiče se sultana ništa što mu aga radi, osim da ga aga sluša bespogovorno i plaća porez, rekao je.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec najavio je veliki štrajk.'Štrajkat će se danima, do ispunjenja zahtjeva pa, ako treba, i cijelo ljeto, kazao je.

Prvi će štrajkati dva najveća sindikata: Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, koji je zbog toga zatražio i odgodu mature. Iz tog sindikata nadležne u srednjim školama obavijestili su o neuspjehu pregovora i početku štrajka, a Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja poručli je kako u vrijeme štrajka neće obavljati poslove mature i zatražili da u vrijeme štrajka odgodi sve poslove oko matura do završetka štrajka.
Mihalinec je upozorio je da će, ako učine suprotno i pokušaju provesti maturu u nekim školama, biti odgovorni za svu štetu koja nastane, a koja, istaknuo je, neće biti samo materijalna već će ići i na štetu maturanata kojima će ispiti biti poništeni.

Štrajku će se u idućim dana priključivati i drugi sindikati, u srijedu i Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi, a u četvrtak Sindikat osnovnih škola, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja i Zavod za mirovinsko osiguranje. U petak će u štrajk ući Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara, a štrajk će se nastaviti do ispunjenja zahtjeva.

Mihalinec je istaknuo da će sindikati danas uputiti poziv svim sindikatima u zemlji da ih podupru i sudjeluju kroz oblik štrajka solidarnosti, u koji se mogu uključiti tek treći dan.