Na bijenalu u Veneciji 90 nacionalnih paviljona, 150 umjetnika

Počeo je 55. venecijanski bijenale, najveća smotra suvremene umjetnosti na svijetu. Već tradicionalno u Veneciji se predstavlja i Hrvatska i to projektom "Između neba i zemlje".

Najstarija umjetnička smotra na svijetu jedinstvena je po mnogočemu - 90 nacionalnih paviljona, 150 umjetnika na središnjoj izložbi, tisuće akreditiranih novinara i cijeli grad koji zrači duhom bijenala.

Ovogodišnja tema "Enciklopedijska palača", koju je osmislio umjetnički direktor Massimiliano Gioni, govori o univezalnoj slici svijeta koja bi sačuvala najbolja znanja koja imamo.

Izlagati na venecijanskom bijenalu stvar je kulturnog, ali i političkog prestiža. Kako se mijenja svijet u kojemu živimo, tako se i povećava broj nacionalnih paviljona. Ove je godine desetak novih, među njima prvi put Sveta Stolica i Kosovo. Hrvatsku predstavlja Kata Mijatović projektom "Između neba i zemlje". 

Najvažnija izložbena mjesta su Arsenali i Giardini. Ali i brojna mjesta u gradu gdje su se smjestili pojedini nacionalni paviljoni, poput onog države Zimbabve, koja se na bijenalu predstavlja drugi put.

Suvremena umjetnost svake dvije godine donosi poseban pogled na jedinstveni grad koji će upravo zbog nje do 24. studenog privlačiti stotine tisuća posjetitelja.