Vlada i sindikati se dogovorili - nema štrajka, ima mature!

Vlada i 11 sindikata javnih i državnih službi postigli su dogovor u vezi sa sindikalnim zahtjevima za povećanjem plaća javnih i državnih službenika, tako da neće biti štrajka kojim su sindikati prijetili da će blokirati državu. Vlada je postigla sporazum sa sindikatima koji su tražili da im se vrati 3 posto bruto plaće kada se u zemlji ostvari određeni gospodarski rast.

Nakon jutrošnjega kruga pregovora, ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović izašao je pred novinare i poručio maturantima da ne budu nervozni jer će sutra biti mature.  

Sindikalni štrajk - poslovi koji se ne smiju prekidati - video

Današnjim parafom poslali smo u sve sindikate obavijest da se otkazuju štrajkaške aktivnosti, izjavio je predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec nakon završetka pregovora u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. Vlada se obvezala da ove godine neće smanjivati razinu plaća i dodatka za radni staž. Precizirano je da će Vlada i sindikati sjesti za stol nakon što tri uzastopna tromjesečja BDP bude pozitivan i pregovarati o načinu povećanja koeficijenata, uz uvjet da deficit proračuna bude manji od 3%. Na pregovorima nije bio predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, jer je na putu. O parafiranju sporazuma odlučit će tijela Matice.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić naglasio je kako su u Vladi veoma zadovoljni što su postigli sporazum sa sindikatima o načinu na koji će se povećati plaće u državnim i javnim službama. Vezano uz socijalni dijalog, istaknuo je kako je Vlada jučer na sastanku predložila sporazum o socijalnom miru sa sindikatima državnih i javnih službi koji će se 'brusiti sljedećih mjeseci'. U tom sporazumu definirat će se pravila ponašanja kada je dobra ili loša situacija u državi, a Mrsić je pritom izrazio nadu da će ga svi zaključiti u dobroj vjeri.


Svađa Ribića i Stipića

Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić poručio je s konferencije za novinare u Zagrebu da Preporod neće potpisati predloženi sporazum o promjeni visine plaće zaposlenih u državnim i javnim službama, jer 'nije na prodaju i s njim se ne može trgovati'. Riječ je o 'odgođenom sindikalizmu', a u tu matricu, 'koju je stvorio Vilim Ribić s Ivom Sanaderom i Jadrankom Kosor, sada je upao i ministar Mrsić. 'Jesam za borbu, da se borimo za sebe, ali ne preko nečijih leđa, osobito ne preko leđa učenika', kazao je Stipić.

Ribić je odmah odgovorio Stipiću. Poručio je kako 'nesuvisla fraza o 'odgođenom sindikalizmu' može nastati samo u glavi sindikalnih i Vladinih diletanata koji o poslu za koji primaju velike plaće ništa ne znaju. 'Stipić nije najavio štrajk, ali je pri tome najradikalniji. On zna da će za njega drugi ići u štrajk i potpisivati sporazume. Drugi će preuzimati odgovornost, a on će sjediti u zasjedi i napadati što god oni naprave. To je već godinama sindikalizam iz busije', poručio je Ribić.

U HTV-ovoj emisiji Hrvatska uživo gostovao je predsjednik Sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.


U videoprilogu pogledajte kako su sindikati i Vlada postigli dogovor u postupku mirenja.