Predstavljen V. svezak Povijesti Hrvata Matice hrvatske

U Matici hrvatskoj u Zagrebu predstavljen je peti svezak biblioteke Povijest Hrvata Matice hrvatske "U potrazi za mirom i blagostanjem - Hrvatske zemlje u 18. stoljeću", urednice Lovorke Čoralić, koji je upravo izišao kao prvi u nizu od sedam svezaka.

O Matičinoj biblioteci Povijest Hrvata te izdanju ovoga sveska govorili su urednik biblioteke Zoran Ladić, predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić i glavni tajnik Zoran Lukić.

Ladić je istaknuo kako je na ovoj sintezi hrvatske povijesti radio mlađi i srednji naraštaj hrvatskih povjesničara, koji su znatnim dijelom obrazovanje stjecali u inozemstvu. Dodao je kako je na projektu radilo 138 znanstvenika društveno-humanističkoga usmjerenja iz svih hrvatskih krajeva.

Knjige su prilagođene širokoj čitateljskoj publici, rekao je dodavši kako će kao priručnici dobro doći studentima i profesorima.

Na knjizi "U potrazi za mirom i blagostanjem - Hrvatske zemlje u 18. stoljeću" radilo je 19 suradnika, koji su osim života u trima hrvatskim kraljevinama - Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji obradili i položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini, Boki kotorskoj, Austriji, Slovačkoj i drugdje, rekao je Ladić.

Knjiga "U potrazi za mirom i blagostanjem - Hrvatske zemlje u 18. stoljeću" (533 str.) podijeljena je na tri cjeline u kojima autori obrađuju opći pregled i temeljne razvojne sastavnice, regionalnu povijest te Hrvatsku u međunarodnome kontekstu.