Otvoreni 37. dani Fadila Hadžića

Predstavom Drame Slovenskoga narodnog gledališča iz Ljubljane Božić pri Ivanovih u režiji Olivera Frljića sinoć su u Satiričkom kazalištu Kerempuh u Zagrebu počeli 37. dani satire Fadila Hadžića na kojima će do 21. lipnja biti izvedeno 15 predstava u službenoj konkurenciji prema selekciji Hrvoja Ivankovića.

Zagreb ima bogatu festivalsku kazališnu ponudu u kojoj Dani satire Fadila Hadžića imaju posebno mjesto i jedan su od najomiljenijih kazališnih festivala, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvarajući ovogodišnje festivalsko izdanje.

Gradonačelnika raduje što će se na Danima satire susresti kazalištarci iz Hrvatske s kolegama iz dviju susjednih zemalja - Slovenije i Srbije. Bandić je rekao da je Zagreb otvoren svim ljudima dobre volje, a humor smatra moćnim oružjem koje potiče građansku hrabrost i otvorenost.

Publika je pljeskom pozdravila gradonačelnikovu najavu da će jedna od zagrebačkih ulica uskoro ponijeti ime Fadila Hadžića koji je, kako je rekao Bandić, bio čovjek s nekoliko profesionalnih života i kojemu smo zahvalni za sve što je učinio za naš grad, Hrvatsku i širu regiju.

Ravnatelj Kerempuha Duško Ljuština pozvao je publiku da prati sve predstave ovogodišnjih Dana satire koji će, kako je rekao, donijeti i nekoliko novosti.

Na najstarijem domaćem natjecateljskom festivalu najboljih satiričkih i komediografskih predstava iz zemlje i regije u službenoj konkurenciji sudjelovat će četrnaest kazališta s petnaest predstava. Četiri predstave su iz inozemstva dvije iz Republike Slovenije (Slovensko narodno gledališče Drama iz Ljubljane, Mestno gledališče ljubljansko) te dvije iz Republike Srbije (Narodno pozorište Subotica i Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda).