Pustinja Blaca opet otvorena za javnost

Muzej i samostan Pustinja Blaca na otoku Braču jedinstven je spomenik kulture iz 16. stoljeća. 2008. godine započela je obnova toga iznimno vrijedna kompleksa, koja je prekinuta prije tri godine zbog sanacije goleme stijene, ispod koje se nalaze muzej i samostan. Naposljetku, velik posao je iza njih i Pustinja Blaca opet je otvorena  za javnost.

Do Pustinje Blaca može se doći  iz više smjerova, najbliže je preko mjesta Nerežišća, ali uvijek i samo polustanim pješačenjem. Blatački kanjon već na prvi pogled obara ljepotom, posebnošću. Put kojim su  stoljećima gazile mazge i konji i danas je jedina veza sa svijetom.

Nakon tri godine iznimna rada na golemoj stijeni čiji su se dijelovi zbog prirodnih nepogoda odlamali, padali i ozbiljno ugrožavali samostan i muzej, Pustinja Blaca otvorila je svoja vrata.

Pustinju Blaca  osnovali su u 16. stoljeću poljički svećenici glagoljaši koji su bježeći pred Turcima stigli na Brač. Razvoj je tekao postupno kroz stoljeća, no uvijek u čvrstoj redovničkoj zajednici.

Zahvaljući posljednjem pustinjaku, don Nikoli Miličeviću koji je umro 1963. godine, sačuvan je  inventar pustinje, koji se danas nalazi u muzeju. Uključuje vrijednu zbirku starih rukopisa, knjižnicu s deset tisuća knjiga, glasovir iz 19. stoljeća, tiskarski stroj i astronomsku zbirku.

Pustinja Blaca jedinstvenost je koju svakako trebate posjetiti.