Hrvatska spremna - prosječna smo članica EU-a

Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić bila je gošća Dnevnika HTV-u povodu njemačke ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora. Ponovila je da je Hrvatska u potpunosti spremna biti punopravna članica EU-a.

Nismo zemlja kakva bi mogli i željeli biti, ali napravili smo ogroman pomak i danas smo prosječna članica EU-a. Nećemo imati monitoring unutar Unije, no postoji ideja praćenja funkcioniranja pravosuđa, za sve članice, rekla je u Dnevniku Vesna Pusić.

Na svečanost pristupanja Hrvatske Europskoj uniji 1. srpnja doći će uz njemačku kancelarku Angelu Merkel i 25 predsjednika i premijera te 17 ministara vanjskih poslova. To još nije konačna brojka. Bit će to iznimno svečan događaj, primjeren značajnom koraku i za RH i za EU. Trenutačna kriza utjecala bi na RH neovisno o EU-u, no pristup bez carina jednom velikom tržištu ogromna je prednost. Sve što možemo sada ćemo raditi u boljim uvjetima, rekla je Pusić.

U videoprilogu donosimo cijeli razgovor.


Ratifikacija je dovršena

Od jutros imamo svih 27 ratifikacija. Ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora u njemačkom Bundesratu znači da je ratifikacija dovršena i da sve zemlje Europske unije smatraju da je Hrvatska spremna sudjelovati kao ravnopravna članica. Izjavila je to Pusić prethodno na drugoj godišnjoj konferenciji Udruge hrvatskih diplomata.

Ističući da je ovo veliki trenutak za nas, ministrica poručuje da će se sa slavljem ipak pričekati do 1. srpnja jer, kako je kazala, nije gotovo dok nije gotovo. No veliki posao od 12 godina priveden je kraju. Pričekat ćemo sa slavljem do 1. srpnja, ali osjećamo se dobro, kazala je Pusić.

Naš pristupni ugovor su među prvima ratificirale Slovačka, Mađarska, Italija i Malta, a kao posljednje Belgija, Danska, Nizozemska i danas Njemačka koja je dovršila proces ratifikacije u Gornjem domu parlamenta Bundesratu.

Pusić je podsjetila na dug i složen proces pristupanja Hrvatske Uniji i ocijenila da je pridonio velikoj preobrazbi zemlje. Hrvatska je danas bitno drugačija zemlja od one prije 12 ili 10 godina, ali je i Unija drugačija nego je tada bila, kazala je Pusić.

Istaknula je da Hrvatska od zemlje usredotočene na proces izgradnje države, prilagodbu europskom zakonodavstvu i ostalim standardima od 1. srpnja postaje zemlja koja će sudjelovati u određivanju i postavljanju standarda. Osvrnuvši se na regiju, ponovila je da je hrvatski pristupni proces bio važan ne samo za Hrvatsku već i za susjedne države.