Kontra, Iskorak i Rišpet osudili Baukovu izjavu

Lezbijska grupa Kontra te udruge Iskorak i Rišpet osudile su izjave ministra uprave Arsena Bauka. Tijekom jučerašnjeg Split pridea, vezano uz zakonsku zaštitu obiteljskog života istospolnih parova, ministar je rekao kako sama činjenica da taj zakon radi Ministarstvo uprave, a ne Ministarstvo socijalne politike nadležno za pitanja obitelji, pokazuje da Vlada u ovom trenutku neće to u potpunosti izjednačiti s obitelji.

Izjava ministra uprave u kojoj se referira na istospolne obitelji kao 'to', iskazujući ponovno stajalište Vlade da takvim obiteljima neće omogućiti zakonsku ravnopravnost, krajnje je zabrinjavajuća i potvrđuje Vladinu politiku koja je diskriminativna, priopćile su te udruge.

Vlada je prošle godine najavila izmjene zakonodavstva vezano za zaštitu obiteljskog života istospolnih parova. Nadležnost za te zakonske izmjene dana je Ministarstvu uprave, a ne resornom Ministarstvu socijalne politike i mladih, te je najavljeno da one neće biti dio novog Obiteljskog zakona. To je, samo po sebi, negativna poruka i diskriminativno postupanje, a otvara i mogućnost izostanka reguliranja određenih prava za istospolne obitelji, smatraju u udrugama.

Podsjećaju da je na Split Prideu, uz ministra Bauka, bila i prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Oboje su sudjelovali u povorci te su čak nosili glavni transparent sa sloganom Potpuna ravnopravnost. Smatramo da je pozitivno da predstavnici Vlade dolaze na prosvjede i slušaju poruke prosvjednika, ali je neobično da sami nose slogane sa zahtjevima upućenima upravo njima. Nakon takvog čina bilo bi logično bar očekivati ispunjenje zahtjeva, stoji u priopćenju udruga.