OŠ Vežica prva osnovna škola u Europi s japanskim vrtom

Riječka Osnovna škola Vežica prva je osnovna škola u Europi koja ima japanski vrt. Na svečanosti otvorenja pio se, naravno, čaj. I to onako kako se to čini u Japanu, gdje je ceremonija ispijanja tog napitka uzdignuta do razine umjetnosti.

Ispijanje čaja donosi mir. Tako bi trebalo biti ako se držite pravila te drevne japanske ceremonije. Sve počinje pranjem ruku - što simbolizira ne samo čišćenje tijela, nego i duha. Ceremonija čaja zapravo je primjena zen filozofije. Pravila ima mnogo. No najvažnije je da sudionici pokušaju osjetiti glavne elemente ceremonije pripreme i ispijanja čaja, a to su: harmonija, poštovanje, čistoća i smirenje.
Čaj se pio u posebnoj kućici koja je sastavni dio svakog pa i riječkog japanskog vrta. Smještanjem parka uz školu željela se naglasiti važnost uloge djece u izgradnji bolje budućnosti. 

Temeljnim elementima parka, pokretom i tišinom, simbolizira se želja i nada za prosperitetom i životom u miru. Istodobno ovaj primjer mogućeg suživota čovjeka i prirode također je most spajanja dviju kutura - hrvatske i japanske.