Autonomna ženska kuća: Ravnateljstvo policije suodogovorno

Autonomna ženska kuća zahtjeva hitnu i detaljnu istragu suodgovornih vezano za dvostruko ubojstvo u Graboštanima, a takvima smatra izravno nadređene u Ravnateljstvu policije, gdje je ubojica bio zaposlen. Za one koji su 'nečinjenjem' pridonijeli tragediji traži "najstrožu sankciju".

Tragedija se dogodila sinoć oko 21 sat kraj mosta preko rijeke Sunje na cesti između Velikog Krčeva i Graboštana u općini Majur, kada je službenik Ravnateljstva policije MUP-a svojim vozilom presreo i zaustavio automobil kojim se iz Krčeva vraćala njegova bivša supruga s dvije kćeri od osam i devet godina te njezin 45-godišnji prijatelj sa svojim 17-godišnjim sinom.

Policajac počinio dvostruko ubojstvo

Policajac je iz prtljažnika izvadio automatsku pušku i počeo pucati po automobilu. Ubio je bivšu suprugu i njezina prijatelja, a troje djece srećom je ostalo neozlijeđeno.

Zbog dugogodišnjeg nasilja žena je svojedobno je napustila partnera (policajca) kako bi počela s djecom novi život bez nasilja. Opetovano je policiji prijavljivala nasilje i prijetnje ubojstvom te je iz istog razloga prošle godine intervenirala i specijalna policija, navode iz Autonomne ženske kuće, nevladine, neprofitne organizacije, čija je glavna aktivnost osiguravanje sigurnog mjesta za žene i njihovu djecu koji su preživjele zlostavljanje.

Ravnateljstvo policije MUP-a, Autonomna ženska kuća pita koje su mjere poduzete nakon intervencije specijalne policije, je li ubojica sankcioniran - stegovno, kao službena osoba, i kazneno zbog nasilja i prijetnji ubojstvom, te zašto institucije države ne primjenjuju zakone redovito i dosljedno kako bi zaštitili žrtve od nasilja i prevenirali ubojstva?

Ocijenivši da državne institucije bagateliziraju nasilje nad ženama i djecom i ne smatraju ga ozbiljnim društvenim problemom, ta organizacija zahtijeva najstrožu sankciju za nadređene koji su svojim nečinjenjem pridonijeli dvostrukom ubojstvu te činjenici da je troje malodobne djece ostalo bez majke i oca.